dinsdag15juli
In Suriname zou de foelie kunnen groeien, maar we weten niet zeker of dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Wel wordt foelie in diverse gerechten gebruikt, zoals in de bekende Saotosoep. Leer meer over Surinaams botanisch erfgoed tijdens de lezing op maandag 21 juli
De Foeliedwarsstraat is genoemd naar foelie, de zaadmantel van de nootmuskaat. Vroeger was dat een van de belangrijke specerijen die via de VOC vanuit Nederlands-Indië naar Amsterdam werden gebracht. De straat ligt vlak bij de plek waar de schepen werden gebouwd die op weg gingen naar verre oorden, en bij de pakhuizen waar de specerijen werden opgeslagen. Tijdens de koloniale tijd werden ook veel exotische planten tussen verschillende koloniën uitgewisseld.
Stadsherstelmonument
Abraham Allegro was 4,5 jaar oud toen hij in 1910 de eerste steen legde van het door zijn ouders gebouwde huis aan de Foeliedwarsstraat 50–52. Zijn vader, Hartog Allegro, maakte van de ongedeelde benedenverdieping één grote werkruimte voor zijn zuur-inleggerij, en voor de stalling en verhuur van karren.
In 2014 werd het sterk vervallen Joodse erfgoedpand eigendom van Stadsherstel, dat het zo kon behoeden voor sloop.
Lees HIER meer over dit pand
Stadsherstel heeft meer dan 750 bijzondere panden gered. De gebouwen die de stad zo’n fijne plek maken, mogen natuurlijk niet ontbreken bij de viering van Amsterdam’s 750e verjaardag. Daarom organiseren we tal van (vaak gratis) activiteiten, met onze monumenten als middelpunt. Onderstaande 30 dagen vooruit agenda zal de komende dagen aangevuld worden.