Thema Suriname/Surinaamse Maanden
Surinaamse maanden
Stadsherstel Suriname
In 2011 is Stadsherstel Suriname opgericht en sindsdien zijn er vijf panden gered en gerestaureerd.
Stadsherstellen in Amsterdam en Suriname
Lees het door ons geschreven boekje ‘Stadsherstellen in Amsterdam en Suriname’. Het is te koop in het Stadsherstel Winkeltje en tijdens de lezingen voor € 5,-
Fonds Stadsherstel in Suriname
De Vrienden van Stadsherstel Amsterdam hebben een fonds op naam opgericht voor behoud van Surinaams erfgoed. Draag ook bij aan behoud van Surinaams erfgoed en doneer op rekening nummer NL66 INGB 0005 659 267 van de Vrienden van Stadsherstel o.v.v. Suriname. Uw bijdrage gaat voor de volle 100% naar het Surinaamse erfgoed.
Surinaamse Maanden Nieuwsbrief
Ter gelegenheid van de Surinaamse Maanden maken we twee speciale nieuwsbrieven met activiteiten en achtergrondinformatie. Krijgt u onze nieuwsbrieven nog niet?
Surinaamse maanden 2025
Benefiet voor Surinaams erfgoed
Thema 2025: Culturele verbindingen tussen Amsterdam en Suriname
25 juni t/m 22 augustus 2025 in de Amstelkerk
Sinds 2018 organiseert Stadsherstel Amsterdam met verschillende Surinameliefhebbers benefietactiviteiten voor Surinaams erfgoed zoals de Surinaamse maanden. Met lezingen, een verkoopexpositie, veiling, wandeling, workshop en een winkeltje. De opbrengst dit jaar komt geheel ten goede aan het monument Costerstraat 62 in Paramaribo.
Verkoopexpositie Surinaamse Maanden 2025
Curator: Myra Winter
- Kenneth Beeker/B’ker
- Noémi Beyer
- Gerda Dapper
- Maikel Deekman
- Robbert Doelwijt
- Ken Doorson
- Maartje Jaquet
- Renée Koldewijn
- Rinaldo Klas
- Guillaume Lo A Noe
- Rodney Lionarons
- Hugo Mayland
- Jané Pique
- Djon Louis Seedorf
- Roosje Verschoor
In de tentoonstelling zijn ook tekeningen van Nola Hatterman te zien, afkomstig uit de collecties van Micky Oudkerk Pool en Marius Sterrenburg.
En werk van Erwin de Vries uit de collectie van Gudrun en Sabine de Vries en Marius Sterrenburg.
Surinaamse Maanden lezingen/avonden
De lezingen worden gehouden op maandag 7 en 21 juli en 4 augustus met een afsluitende avond op donderdag 21 augustus. Allen van 20-22 uur in de Amstelkerk.
Ook geven wij op woensdag 2 juli van 14-14.30 uur in de Amstelkerk (Amstelveld 10) een korte vertelling over Stadsherstel Suriname en de tentoonstelling. Toegang vrij en aanmelden is niet nodig.
Maandag 7 juli:
OsoToriOso – Levend erfgoed in hout en hart
Een bijzondere lezing over het mobiele erfgoedproject OsoToriOso, dat in 2024-2025 plaatsvindt in Paramaribo en Amsterdam. Centraal staan de traditionele houten volkswoningen van Suriname – gebouwd door lokale timmerlieden en generaties lang bewoond – én de verhalen die in hun muren schuilgaan.
Gast: Gusta Esajas, Amsterdamse met Surinaamse roots en oud-bewoonster.
Live zeefdruk door kunstenaar Noémie Beyer.
OsoToriOso is een project van UBS (Stichting Under the Blue Surface) in samenwerking met SAO (Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling) culturele vereniging NAKS en SJTS (School voor Jong Talent Suriname) en KDV architecten.
Team UBS: Monique van Hinte, Robbert van der Horst, Nellie Bakboord, Wilgo Holwijn, Marjory Helstone, Noémie Beyer
Kaartjes kunnen HIER besteld worden
Maandag 21 juli
Surinaams Botanisch Erfgoed
Het botanisch erfgoed van Suriname is diep geworteld in geschiedenis. Het is getekend door kunstenaars als Maria Sibylla Merian, Louise Panhuyzen, Gerrit Schouten en Daniel Rolander. Het is gedroogd in herbariums zoals het Nationaal Herbarium van Suriname (BBS) en het Hermann Herbarium. En het leeft – in de cultuurtuin waar gewassen die destijds door de WIC in cultuur werden gebracht zoals koffie, cacao en katoen werden getest.
Tijdens deze lezing neemt Marian van Weert u mee in haar artistieke proces* en verteld ze de verhalen achter deze planten. Hoe koloniale geschiedenis en culturele kennis samenkomen in wortels, bladeren en bloemen. En waarom deze planten – en hun verhalen – nog altijd leven, en erkenning verdienen.
*Marian van Weert werkt aan een monumentale kleurplaat over het botanisch erfgoed van Suriname. Met dit werk wil ze de rijkdom, schoonheid en complexiteit van Surinaamse planten zichtbaar maken – en de verhalen die ze met zich meedragen.
Ook vertelt kunstenaar Ken Doorson deze avond over zijn werk en over Coffee Mama.
Bestel HIER kaartjes
Maandag 4 augustus 20.00 uur
Over Stadsherstel Amsterdam en Suriname
Spreker Paul Morel
Paul Morel, senior projectleider van Stadsherstel Amsterdam, vertelt over Stadsherstel Amsterdam en Suriname. Meer informatie volgt binnenkort. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage ten behoeve van het Surinaams erfgoed wordt op prijs gesteld.
Reserveer HIER gratis kaartjes
Donderdag 21 augustus 20.00 uur
Afsluiting Surinaamse Maanden met de NOLA-AVOND
Omdat Nola Hatterman als een rode draad door onze Surinaamse Maanden heen loopt — er is kunst van haar te zien in de tentoonstelling, de wandeling gaat langs haar huis en atelier, we vertellen verhalen over haar in onze online scheurkalender, kunstenaars uit de tentoonstelling hebben gestudeerd aan de Nola Hatterman Art Academy en we verkopen het boek over haar in ons winkeltje — sluiten we de 2025-editie van de Surinaamse Maanden feestelijk af met een Nola-avond. Het beloofd een gezellige afwisselde avond te worden met kunst, jazz, poëzie en lezingen.
Aan deze avond werken mee: Ellen de Vries (lezing over Nola), Mireille Buldeo Rai (Jazz en Poëzie) Jina Sumedi (piano), Renée Koldewijn (kunst), Pim Deul (Vrienden van Nola) en Myra Winter.
Bestel HIER kaartjes
Workshop: Angisa vouwen vrijdag 4 juli 13.30-16.30 Amstelkerk
In de workshop vertelt Carlien de Jong Macnack over de geschiedenis en het huidige gebruik van de Angisa als verzamelobject en pronkstuk. Maar ook hoe de Angisa gemaakt wordt; stijven strijken en vouwen. Daarna gaat een ieder aan de slag met papier en vouwt u een eigen Angisa van gesteven katoen.
Surinaamse Maanden Wandeling
Ook dit jaar hebben we een Stadsherstel Surinaamse Maanden wandeling voor u gemaakt. Een wandeling die u op eigen gelegenheid kunt wandelen. Het start- en eindpunt is de expositie in de Amstelkerk, U kunt het tijdens de Surinaamse Maanden gratis afhalen in ons winkeltje.
Etalage-veiling in ons Winkeltje (Reguliersgracht 67)
Wij hebben enkele kunstwerken van Gerda Dapper ontvangen om te veilen ten behoeve van het behoud van Surinaams erfgoed.
U kunt deze werken tijdens de Surinaamse Maanden bekijken in het winkeltje, in de etalage ervan en tijdens de lezingen. Zowel daar als op onze website is te zien wat het hoogste bod tot dan toe is.