Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Vondelkerk
Vondelstraat 120

Adres:Vondelstraat 120
Plaats:Amsterdam
Naam:Vondelkerk
Beschrijving:De Vondelkerk ligt midden tussen klassieke en statige huizen aan de rand van het Vondelpark. Dit sfeervolle monument, ontworpen door Cuypers, is met zijn rijke geschiedenis, schilderachtige plafond, gotische architectuur een unieke locatie in Amsterdam.
Cuypers - de bouwmeester van onder andere het Centraal Station en het Rijksmuseum - legde als projectontwikkelaar de Vondelstraat aan. Volgens zijn ideeën over de ideale samenleving bouwde hij midden tussen de huizen de Vondelkerk. Cuypers woonde in de Vondelstraat en ging ook kerken in de Vondelkerk.
Verworven:1996
Restauratie:1986/2000/2004
Situatie bij aankoop:Toen zo'n honderd jaar later sloop dreigde voor het sterk verwaarloosde gebouw, werd een plan voor herbestemming ontwikkeld. Een in 1980 opgerichte stichting wist een restauratie en nieuw gebruik mogelijk te maken, zodat dit prachtige bouwwerk tot op de dag van vandaag is blijven staan.
Restauratiearchitect:Architect André van Stigt
Restauratieaannemer:Tullerners te Amsterdam
Huidig gebruik:Het middenschip, de centrale publieksruimte, wordt op incidentele basis verhuurd aan culturele en maatschappelijke organisaties. Verder worden kantoorruimtes in de kerk gebouwd.
Bijzonderheden:Onderaannemers: Luidekkersbedrijf W.M. van Boxtel B.V. te Nijmegen, Hillen en Roosen B.V., Onderhoud en restauratie te Amsterdam. De waarde van de kerk werd al vroeg erkend. Het ontwerp van Cuypers werd als één van de eerste 19de eeuwse gebouwen een rijksmonument.
Verschenen artikelen:

Bijzondere Locatie

Cuypers in De IJzeren Eeuw (juni 2015)

Locatie

Foto's