Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Posthoornkerk
Haarlemmerstraat 124-126 / Haarlemmer Houttuinen 47

Adres:Haarlemmerstraat 124-126 / Haarlemmer Houttuinen 47
Plaats:Amsterdam
Naam:Posthoornkerk
Beschrijving:Midden in de stad, aan de bruisende Haarlemmerstraat, staat één van de belangrijkste nog overgebleven negentiende-eeuwse kerken van Amsterdam. De neogotische Posthoornkerk is met haar drie ranke torens een blikvanger in het stadscentrum. <br /><br /><br />
De Posthoornkerk is de eerste kerk in Amsterdam van P.J.H. Cuypers, die later ook het Centraal Station en het Rijksmuseum zou ontwerpen. De kerk, een kruisbasiliek met driebeukig schip en klaverbladvormige koorpartij, moest op een klein bouwterrein gerealiseerd worden en kreeg daarom twee galerijen boven elkaar. De bouw begon in september 1861. De torens aan de Haarlemmerstraat verrezen in 1887-1889.
Verworven:1996
Restauratie:1998/2011
Situatie bij aankoop:De in onbruik geraakte kerk dreigde in de jaren zeventig van de 20ste eeuw gesloopt te worden, maar dit werd dankzij een plan van Stichting de Posthoornkerk voorkomen. In 1989 is de vernieuwde kerk in gebruik genomen. Sindsdien wordt de middenruimte verhuurd voor bijzondere gelegenheden voor de particuliere en zakelijke markt. In 1996 werd Stadsherstel eigenaar van de Posthoornkerk.
Restauratiearchitect:Van Stigt
Restauratieaannemer:
Huidig gebruik:Kantoorruimte en exploitatie; concerten, tentoonstellingen, etc.
Bijzonderheden:De neogotische Posthoornkerk is de eerste kerk in Amsterdam van P.J.H. Cuypers, die later ook het Centraal Station en het Rijksmuseum zou ontwerpen. De kerk, een kruisbasiliek met driebeukig schip en klaverbladvormige koorpartij, moest op een klein bouwterrein gerealiseerd worden en kreeg daarom twee galerijen boven elkaar. De bouw begon in september 1860.
Verschenen artikelen:

Bijzondere Locatie

De Posthoornkerk in de Straten van Amsterdam (januari 2015)

Cuypers in De IJzeren Eeuw (juni 2015)

Locatie

Foto's