Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Prinsengracht 25
Prinsengracht 25

Adres:Prinsengracht 25
Plaats:Amsterdam
Naam:Prinsengracht 25
Beschrijving:De Prinsengracht in Amsterdam is een gracht die evenwijdig loopt aan de Keizersgracht in Amsterdam-Centrum. De gracht, genoemd naar de Prins van Oranje, is de vierde van de vier hoofdgrachten behorende tot de grachtengordel en wat de aard van de bebouwing betreft de eenvoudigste.
Verworven:1963
Restauratie:1969/2018
Situatie bij aankoop:
Restauratiearchitect:Architect Prins/Bouwbureau Stadsherstel
Restauratieaannemer:Aannemersbedrijf Gèkla/Jurriëns
Huidig gebruik:Drie woningen
Bijzonderheden:In 1623 koopt Henrick Gerritszn drie erven naast elkaar gelegen van de Burgemeesteren en Thesauriers van Amsterdam. Een jaar later verkoopt hij het erf waar later Prinsengracht 25 op zou komen aan Symon Roeloffszn, weduwnaar van Neel Claes. In 1719 wordt het huis als volgt beschreven: ‘’een huis en een erf aan de Prinsengracht, tegenover de Noorderkerk, naast ‘’de Swarte Os’’. Claas Boom betaalt dan f. 10.000,- om het pand te kopen.
Dit Rijksmonument heeft een halsgevel van omstreeks 1730 met vleugelstukken, zolder- en vlieringluik. Rond 1870 vindt een verbouwing plaats waarbij onder andere de stucplafonds zijn aangebracht. In 1963 verkoopt T. de Greef, geen beroep, het pand aan Stadsherstel. Enkele jaren later wordt begonnen met een grootschalige restauratie.
In 2018 is een tweede grote restauratie aan het pand uitgevoerd, waarbij de bovenwoning gesplitst is in 2 woningen. Er zijn onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan het casco en duurzaamheidsmaatregelen toegepast, zoals het aanbrengen van isolatie en het voorwerk om van het gas af te kunnen stappen. De 19e eeuwse stucplafonds zijn gerestaureerd met hulp van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.

Locatie

Foto's