Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie De Zwijger
Piet Heinkade 179-181

Adres:Piet Heinkade 179-181
Plaats:Amsterdam
Naam:De Zwijger
Beschrijving:1933-1934
Verworven:2005
Restauratie:2006
Situatie bij aankoop:Nadat het zijn oorspronkelijke functie had verloren stond het enige tijd leeg en dreigde sloop. De in 2002 gebouwde Jan Schäferbrug over de IJhaven werd dwars door het gebouw heen gepland. Uiteindelijk bleek het mogelijk om de brug te bouwen met behoud van het monumentale pakhuis. Aansluitend werd het gerestaureerd door Stadsherstel Amsterdam.
Restauratiearchitect:André van Stigt
Restauratieaannemer:De Nijs
Huidig gebruik:Pakhuis de Zwijger is getransformeerd tot een gebouw voor de creatieve industrie met hoogwaardige technologische faciliteiten waarin wordt gecreëerd, geproduceerd en waar publieke activiteiten en programma's plaatsvinden. Het pakhuis beschikt over een grote zaal, twee kleine zalen, foyers, mediabroedplaatsen, studio's, kantoren en een café/restaurant. Cultuurfabriek staat garant voor het fundament van de programmering en de exploitatie van de zalen.
Bijzonderheden:Pakhuis De Zwijger werd in 1933/34 door het inmiddels met het Vriesseveem gefuseerde Blauwhoedenveem gebouwd. Het ontwerp van het opmerkelijke, in stijl van het Nieuwe Bouwen opgetrokken gebouw werd geleverd door J. de Bie Leuveling Tjeenk en K. Bakker. Het koelpakhuis, waar snel bedervende waar voor langere tijd kon worden opgeslagen, gold als één van de modernste koelhuizen van zijn tijd. Het pand is uitgevoerd in gewapend beton maar om technische problemen, zoals die bij het pakhuis Afrika, te voorkomen werden de betonnen gevelwanden bekleed met halfsteens muren. Het werd vermetseld in blokverband om het gebouw minder zwaar te laten lijken. De draagconstructie bestaat uit een betonskelet met zich verjongende achtzijdige kolommen en paddenstoelvloeren. In de oostgevel zijn 9 zandstenen platen aangebracht met daarin in blauw mozaïek de namen van steden waar de maatschappij kantoren had. Het oorspronkelijke ontwerp van ir. de Bie Leuveling Tjeenk is door architectenbureau Van Stigt omgetoverd van een koelpakhuis tot een pakhuis waarin diverse bedrijven uit de creatieve industrie zich inmiddels gevestigd hebben.

Locatie

Foto's