Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Paardentramremise
Overtoom 371-373

Adres:Overtoom 371-373
Plaats:Amsterdam
Naam:Paardentramremise
Beschrijving:1920-1930 (kantoorgebouw, paardenstal en smederij 1876)
Verworven:1999
Restauratie:2004
Situatie bij aankoop:Jarenlang waren de vervallen huizen aan de Overtoom bewoond, bivakkeerden enkele krakers in stalgebouw en smederij en was het terrein van de oude wagenloods een woest natuurgebied. Dit complex was de meest spectaculaire aankoop in 1999.
Restauratiearchitect:Kentie en Partners Architecten te Amsterdam
Restauratieaannemer:Aannemersbedrijf Konst & Van Polen te Westwoud
Huidig gebruik:6 woningen, 2 winkelruimten, 2 kantoorruimten en nieuwbouw met parkeergarage, met Villa Spijker voor gehandicapte kinderen, een artsenpraktijk en een woning voor oudervereniging.
Bijzonderheden:Het kantoorgebouw, paardenstal en smederij (1876) zijn ontworpen door de bekende architect A.L. van Gendt: onder andere architect van het Concertgebouw, de Hollandsche Manege en de galerij aan de Raadhuisstraat. Aan het begin van de steeg is in de bestrating een stuk Haarmansrail opgenomen. Deze rail, een geschenk van het Electrische Museum Tramlijn, is de directe opvolger van de paardentramrail die helaas niet meer voorhanden is. Maar spoorbreedte en productiewijze komen overeen. Aan de zijgevel van nummer 371 is weer de sierlijke gevelreclame van garage Wierda aangebracht, als herinnering aan een Overtoom met touringcar- en garagebedrijven, met dank aan de vereniging die zich beijvert voor het behoud van historische gevelreclame. In het stalgebouw zijn de oorspronkelijke indelingen voor de paardenboxen weer tastbaar aanwezig, maar dan in een moderne heldere kantoorsetting. De klinkerbestrating op de begane grond is daar een essentieel onderdeel van en het gebruik van degelijke materialen (staal, glas, steen en hout) hebben de voormalige stal en smederij haar stoere karakter teruggegeven.

Locatie

Foto's