Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Flevogemaal
Flevopark 13

Adres:Flevopark 13
Plaats:Amsterdam
Naam:Flevogemaal
Beschrijving:Gemeentelijk monument sinds 1992.
Verworven:2007
Restauratie:2010
Situatie bij aankoop:In redelijke staat, maar dak, goten & kozijnen moesten nodig aangepakt worden.
Restauratiearchitect:Rappange & partners
Restauratieaannemer:Selie
Huidig gebruik:Destilleerderij De Oude Pijl met proeflokaal en terras
Bijzonderheden:Vanaf 1632 is op deze plek de Overamstelsche– of Outewaler polder bemalen. De polder werd begrensd door de Weesperzijde, Mauritskade, Zeeburgerdijk, het Nieuwe Diep en de Ringdijk van de Watergraafsmeer. Tot 1881 werd die bemaling uitgevoerd door de Outewaler molen. Op de fundamenten van de molen werd in 1881 dit gemaal gebouwd. Eerst uitgevoerd als stoomgemaal en vanaf 1916 werkend op elektriciteit. In 1984 werd het gemaal buiten gebruik gesteld toen aan de Valentijnkade een nieuw automatisch werkend gemaaltje in gebruik werd genomen. Het 19e-eeuwse complex is gebouwd in chaletstijl en het is een ontwerp van het ingenieursbureau voor Stoombemaling J.C. de Leeuw en W.A. Beijerinck.
In 2006 is door Stadsdeel Zeeburg een prijsvraag uitgeschreven voor het beste idee voor een nieuwe functie voor het gemaal. Eén van de 47 inzenders is Stichting De Oude Pijl die een destilleerderij met proeflokaal waar ter plaatse geteeld fruit kan worden verwerkt, voorstelt. Daarmee is Stadsherstel in zee gegaan.
Tijdens de omvangrijke restauratiewerkzaamheden zijn veel historische elementen teruggevonden. Het fundament van de oorspronkelijke achtkante poldermolen (type grondzeiler) is bijvoorbeeld zichtbaar aan de Zuid-Oostzijde van het huidige gebouw en in de kelders. De gebruikte stenen zijn 17e-eeuws in de lagere delen. Daarop zijn19e -eeuwse stenen opgemetseld. Een boog van de oude watergang waar het scheprad in gedraaid heeft bevindt zich in de noordelijke kelder. Buiten het gebouw liggen onder de bestrating aan de oostzijde en in het talud aan de westzijde nog de waterloopmuren.

Locatie

Foto's