Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie
Oudemanhuispoort 1A

Adres:Oudemanhuispoort 1A
Plaats:Amsterdam
Naam:-
Beschrijving:Letterlijk grenzend aan de poort van de Oudemanhuispoort staat een klein monument dat Stadsherstel overnam van de Universiteit van Amsterdam. In 2012 is Oudemanhuispoort 1a in oude luister hersteld. Het terugvinden en herplaatsen van een oude tegelvloer was de kroon op het werk.

Hier stond al een gebouw sinds de oudst bekende bebouwing van de stad. Naar verluidt was er ooit een herberg gevestigd in een pand met een trapgevel. Het gebouw dat Stadsherstel overnam heeft sterke gelijkenissen met de Amstelkerk. Oorspronkelijk uit hout opgetrokken, met witte horizontaal geplaatste delen en een stenen vloer. Maar die kwam pas tevoorschijn toen de aannemer al was begonnen.
Het was de eerste keer dat Stadsherstel met DS Bouw uit Eindhoven een funderingsherstel deed. Omdat zij een grote wens hadden hun ‘Pudelko paalsysteem’ eens in Amsterdam toe te passen, waren ze bereid om een scherpe prijs neer te leggen. Met dit systeem worden de nieuwe palen hydraulisch de grond ingeperst, waarbij een computer permanent de druk op iedere paal vastlegt. Evers Partners deed hierbij de constructieve begeleiding. Op die manier is er zekerheid dat werkelijk elke nieuwe paal voldoende belast wordt, en kán worden. Het was natuurlijk wel spannend of dit bedrijf rekening zou houden met monumentale onderdelen. Omdat zelfs het Amsterdamse Bureau Monumenten & Archeologie vond dat er niet veel monumentaals meer over was aan het gebouwtje, was het dus wel een veilige keuze. Uiteindelijk heeft DS Bouw zich zeker bewezen, want toen er voor de funderingsvloer gegraven werd, stuitten ze al snel op een oude tegelvloer. Zij trokken direct aan de bel en zodoende kon deze vloer meteen bij Snoep en Vermeer ter restauratie worden aangeboden. Dankzij een extra bijdrage van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel is deze vloer nu weer prachtig zichtbaar in het gerestaureerde pand. Het komt in de stad helaas maar al te vaak voor dat dergelijke onderdelen in de container verdwijnen, omdat sommige aannemers denken zo sneller en goedkoper te werken. Nadat de fundering was hersteld, heeft Hillen & Roosen de rest van het pand gerestaureerd. Het interieur had veel te lijden gehad onder de laatste gebruiker: een juwelier met exclusieve horloges. Alle ramen waren voorzien van tralies en andere stalen inbraakwering. Daarnaast waren er diverse kluizen ingebouwd en was er een alarmsysteem met veel bewegingsmelders en meldpanelen. Ook was er een voor dit kleine pandje uitzonderlijk fors luchtbehandelingssysteem ingebouwd. In een van de sparingen van het luchtkanaal, tussen de kamer aan de voorkant en het keukentje, zit nu (met dank aan stagiair Maarten Jan Aarts– Hogeschool van Amsterdam) een raampje, waardoor er op een leuke manier gebruik is gemaakt van dit stuk geschiedenis.
Verworven:2010
Restauratie:2012
Situatie bij aankoop:
Restauratiearchitect:
Restauratieaannemer:DS - Hillen & Roosen
Huidig gebruik:Oudemanhuispoort 1A is een winkelpandje
Bijzonderheden:

Locatie

Foto's