Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie
Oudezijds Voorburgwal 67

Adres:Oudezijds Voorburgwal 67
Plaats:Amsterdam
Naam:-
Beschrijving:In 2009 heeft Stadsherstel Oudezijds Voorburgwal 67 gekocht. Een fraai, maar verwaarloosd pand tegenover de Oude Kerk.
Oudezijds Voorburgwal 67 ligt vlak naast het Stadsherstelpand nummer 61. Het heeft een ingezwenkte halsgevel met festoenen uit het laatste kwart van de zeventiende eeuw. De top heeft een hijsbalkgat met dolfijnen in de omlijsting. Op de derde verdieping bevinden zich twee oeils-de-boeuf. Voor het pand bestond al een bouwplan dat is gemaakt door Architectenburo V-10. Het kon echter vanwege de economische tegenwind door de vorige eigenaar niet worden uitgevoerd. Met dit plan als basis kon snel worden gezocht naar een geschikte aannemer, die werd gevonden in bouwbedrijf Michel de Bruin.
Eén van de problemen van het pand is de slechte fundering. Of liever, geen fundering. Een deel van de palen ontbreekt namelijk. Eén van de muren is ‘op staal’ gefundeerd. Dit betekent dat de bouwmuren aan de onderkant zijn verbreed, zonder dat er palen onder zitten. Dit kan volgens de huidige voorschriften niet meer. Maar door het ontbreken van een deel van de fundering is het niet mogelijk om zonder veel extra stutwerk de vloer te ontgraven, terwijl dit voor de stort van een nieuwe funderingsvloer wel nodig is.
Verworven:2009
Restauratie:2012
Situatie bij aankoop:Een fraai maar verwaarloosd pand.
Restauratiearchitect:
Restauratieaannemer:
Huidig gebruik:In de huidige situatie heeft het pand op de hoofdverdieping en in het souterrain een horecabestemming. Op de bovenverdiepingen zijn drie woningen aanwezig.
Bijzonderheden:

Locatie

Foto's