Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie
Nieuwe Prinsengracht 43-45-47-49-51-53

Adres:Nieuwe Prinsengracht 43-45-47-49-51-53
Plaats:Amsterdam
Naam:-
Beschrijving:Vijf van de zes Stadsherstelpanden aan de Nieuwe Prinsengracht zijn Rijksmonumenten uit de 18e en 19e eeuw. Bij de restauratie van de panden aan de Nieuwe Prinsengracht in 2013 startte Stadsherstel een bijzondere samenwerking met de Groene Grachten, een initiatief van Wubbo Ockels, om de Amsterdamse grachtengordel te verduurzamen. De centrale vraag hierbij is hoe in de panden efficiƫnter omgegaan kan worden met warmte en elektriciteit, zonder de monumentale elementen aan te tasten.
Het verduurzamen van deze panden was een bijzondere uitdaging, want ze vormen een prachtig stukje historisch Amsterdam maar zijn zowel van binnen als van buiten ontzettend verschillend. Samen met Bureau Monumenten en Archeologie zijn de panden uitvoerig doorgenomen en opgemeten. Stadsherstel stelde met de architect een pakket van duurzame maatregelen samen, zoals het plaatsen van een lucht-warmtepomp met lage temperatuurverwarming, isolatie, achterzetramen en warmteterugwinning op water en ventilatielucht. Vervolgens is het pakket doorgerekend. De meeste panden gingen van energielabel F-G naar A-B met de voorgestelde maatregelen! Van alle zes de panden is de fundering hersteld.
Verworven:2011
Restauratie:2014
Situatie bij aankoop:
Restauratiearchitect:Emma architecten
Restauratieaannemer:Vios
Huidig gebruik:In de panden zijn woningen gerealiseerd.
Bijzonderheden:Nieuwe Prinsengracht 51 was het woonhuis van Walter Suskind. Hij woonde er van 19 maart 1942 tot 29 september 1943 met zijn gezin. Suskind werkte bij de Joodse Raad en was directeur van de Hollandse Schouwbrug. Die was in de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Duitse bezetting, ingericht als verzamelplaats voor Joden wachtend op deportatie. Met zijn verzetsgroep en hulp van anderen heeft hij duizenden kinderen en volwassenen helpen onderduiken. Boven hem woonde de familie Wijnberg, waar regelmatig kinderen ondergebracht werden. Aan de deur van Nieuwe Prinsengracht 51 kwamen vele Joden om hulp vragen. De gezinnen Suskind en Wijnberg werden in de oorlog vermoord.
De plaquette die op het pand is bevestigd is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van De Vereniging Vrienden van Stadsherstel.

Locatie

Foto's