Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Pastorie Beverwijk
Breestraat 101

Adres:Breestraat 101
Plaats:Beverwijk
Naam:Pastorie Beverwijk
Beschrijving:De statige entree, de bijzondere dakkapel en voorgevel van de voormalige pastorie van de St. Agathakerk in de Breestraat 101 in Beverwijk, een pand daterend uit eind 17e eeuw, doen verlangen naar meer. Binnen is het zeker de moeite waard om omhoog te kijken naar de gedecoreerde stucwerk plafonds met een patroon van bloemen en strikken. Boven alle deuren uitkomend op de hal zijn gestuukte bovendeurstukken met ornamenten in de vorm van bloemen, fruit, strikken, schalen, muziekinstrumenten, tuingereedschap en urnen. Deze stijl is ook doorgevoerd in de stijlkamer (de voorkamer aan de rechterzijde).
Verworven:2011
Restauratie:2015
Situatie bij aankoop:Te lang was er veel onzekerheid over de toekomst van de voormalige pastorie aan de Breestraat in Beverwijk. Bovendien waren er veel zorgen over de onderhoudstoestand van dit belangrijke rijksmonument met zijn prachtige maar zeer verwaarloosde behangsels.Toen Stadsherstel het in 2012 kocht was er grote opluchting en is gezamenlijk hard gewerkt om dit belangrijke pand met de bijzondere stijlkamer te behouden. Voor die bijzondere 18e-eeuwse stijlkamer is destijds een twintigkoppige adviescommissie opgericht.
Restauratiearchitect:
Restauratieaannemer:
Huidig gebruik:Dit prachtige monumentale pand met unieke stijlkamer is te bezichtigen. Benieuwd? Belt u voor een rondleiding of meer informatie met Stella van Heezik op 020-520 0075 of stuur een e-mail naar .
Bijzonderheden:Op de begane grond van het rijksmonument bevindt zich de zogenaamde ‘stijlkamer’ (de voorkamer). De Lodewijk XV-stijl is ook terug te vinden in het plafond van de stijlkamer. De hoekstukken van de plafondlijsten zijn nog rijker gedecoreerd, met symbolen voor Recht, Handel, Godsdienst en Op de begane grond van het rijksmonument bevindt zich de zogenaamde ‘stijlkamer’ (de voorkamer). De hierboven beschreven stijl is ook terug te vinden in het plafond van de stijlkamer. De hoekstukken van de plafondlijsten zijn nog rijker gedecoreerd, met symbolen voor Recht, Handel, Godsdienst en Oorlog. Echt in het oog springt de wanddecoratie van beschilderde behangsels die in houten lijstwerk en lambrisering zijn gezet. Vijf grote wandbespanningen, vervaardigd rond 1760 door de in die tijd bekende schilder Jacobus Luberti Augustini (1748-1822) tonen geïdealiseerde Nederlandse landschappen. Tussen en naast de vensters zijn zes smalle doeken, de grisailles, te zien, met een verschillend thema per doek: Poëzie en Schilderkunst, Muziek, Bouwkunst, Beeldhouwkunst en Wetenschap of Industrieel.
Verschenen artikelen:

Restauratie stijlkamer en pastorie Beverwijk van start (augustus 2012)

Stijlkamer in monumentaal herenhuis (Magazine 76, pagina 11-13, augustus 2013)

Stijlkamer in restauratie (Magazine 77, pagina 28-30, maart 2014)

Open dag en verhuur pastorie Beverwijk (augustus 2014)

Oplevering en bezichtiging stijlkamer Beverwijk (maart 2015)

Monumentenprijs voor ‘’Fantastische Grande Dame’’ (Magazine 79, pagina 10-13, mei 2015)

Te huur: voormalige pastorie in Beverwijk (september 2015)

Locatie

Foto's