Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Zaandijkerkerk
Kerkstraat 9-10

Adres:Kerkstraat 9-10
Plaats:Zaandijk
Naam:Zaandijkerkerk
Beschrijving:De Zaandijkerkerk is een mooi voorbeeld van het redden en restaureren van cultureel erfgoed. Het eens zo trotse gebouw heeft vele gebruikers en bestemmingen gekend. Dit heeft het gebouw geen goed gedaan en uiteindelijk heeft Stadsherstel besloten deze bouwval te verwerven om zo het oude hart van Zaandijk te redden. Gekozen is voor een bijzonder ontwerp bestaande uit woonunits waarbij de kerk nog prachtig te bewonderen is.
Verworven:2013
Restauratie:2016
Situatie bij aankoop:De oude kerk vlak bij de Lagedijk in Zaandijk, voor veel Zaankanters een gezichtsbepalend gebouw, stond tien jaar geleden nog op de nominatie om te worden gesloopt. De kerk was ooit het middelpunt van het dorp Zaandijk. Nu is het op het oog alleen nog een vervallen kerkje. Daarin komt verandering nu Stadsherstel de kerk in bezit heeft en een prachtig plan ervoor klaarligt. De invulling van dat plan geeft de kerk een nieuwe functie als woongebouw, met daarin woningen in de vorm van woonunits. De constructie van deze woningen is zo uitgedacht dat de hoofdvorm van de kerk nog goed te bewonderen is. Zo worden de units uitgevoerd in de traditie van de Zaanse houtbouw met een moderne twist. De constructie zal licht zijn, wat een goed contrast vormt met de zware massieve muren van de kerk.
Restauratiearchitect:Hooyschuur architecten bna & Nunc architecten
Restauratieaannemer:
Huidig gebruik:Op een bijzondere manier zijn woonunits voor jongvolwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis in de kerk aangebracht. De toren is toegankelijk voor publiek met een tentoonstelling over de historie.
Bijzonderheden:De Zaandijkerkerk kent een bewogen en rijke geschiedenis. Lange tijd liepen de Nederlands-hervormde Zaandijkers elke zondag door de natte veenweiden om in Westzaan te kerke te gaan. In 1640 werd begonnen met de bouw van een eigen kerk. Steeds als er voldoende geld was verzameld werd de kerk uitgebreid. Een grote brand verwoestte de kerk op 19 mei 1878, waarna op de oude fundamenten een nieuwe kerk werd gebouwd. Een deel van de wanden van de oude kerk is nog steeds zichtbaar. De Zaandijkerkerk is gebouwd in neoromaanse stijl. De kap is uitgevoerd met neogotische motieven en versieringen. Het dak bestaat uit een kap met bijzondere geprofileerde Hammerbeam spanten.
Leegstand werd het lot van de Zaandijkerkerk na het samengaan van de gemeente Zaandijk met Koog aan de Zaan in 1978, met verval als resultaat.
Verschenen artikelen:

Verpauperde parel: Zaandijkerkerk (magazine 78 pagina 8-12, november 2014)

Schoonheid van een vervallen monumenten: Zaandijkerkerk (december 2014)

Onthulling kunstwerk Zaandijkerkerk (januari 2015)

Jaarverslag 2014 (Pagina 40-41)

Start restauratie Zaandijkerkerk (juli 2015)

Red de toren van de Zaandijkerkerk (september 2015)

Startsein herontwikkeling Zaandijkerkerk (oktober 2015)

Kijkje in de restauratiekeuken (februari 2017)

Locatie

Foto's