Skip to navigation | Ga naar menu

Voormalige kaatsbaan van kasteel Huis ter Kleef
Kleverlaan 9

Adres:Kleverlaan 9
Plaats:Haarlem
Naam:Voormalige kaatsbaan van kasteel Huis ter Kleef
Beschrijving:Stadsherstel is eigenaar van één van de laatste drie overgebleven kaatsbanen in Nederland. Van het kasteel Huis ter Kleef uit 1500 is alleen een ruïne over maar de kaatsbaan heeft de eeuwen doorstaan. Voor kaatsen, een vroege vorm van tennis, bouwde de adel overdekte banen. Deze 16e-eeuwse kaatsbaan was eigendom van familie van Brederode (de Hollandse adel).
Verworven:2016
Restauratie:
Situatie bij aankoop:Vervallen
Restauratiearchitect:
Restauratieaannemer:
Huidig gebruik:
Bijzonderheden:De oorspronkelijke kaatsbaan heeft slechts voor een korte tijd dienst gedaan als kaatsbaan. Hendrik van Brederode (1531-1568) was de eigenaar van het kasteel, Huis ter Kleef, met bijbehorende gebouwen. Hij vluchtte in 1567 naar Duitsland en stierf daar in februari 1568. In 1715 kocht de gemeente Haarlem het landgoed en kreeg daarbij ook de kaatsbaan in bezit. Deze werd verpacht als boerderij. Het complex werd rond 1910 opgenomen in de door L.A. Springer aangelegde stadskwekerij. Tot 2015 was de kaatsbaan de expositieruimte van het centrum voor natuur- en milieueducatie, die in het naast gelegen pand is gevestigd.
De naam van het huis is waarschijnlijk afkomstig van Margaretha van Kleef, gravin van Holland, aan wie het huis in 1403 werd overgedragen. In 1492 kwam het huis in het bezit van de familie Brederode, die het huis en later de ruïne beheert tot het wordt gekocht door gemeente Haarlem. De naam Huis ter Kleef is gebleven maar deze naam wordt nu alleen gebruikt voor de voormalige kaatsbaan.
Verschenen artikelen:

Aankoop voormalige kaatsbaan van kasteel Huis ter Kleef

Locatie

Foto's