Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Thuis aan de Amstel
Korte Ouderkerkerdijk 45

Adres:Korte Ouderkerkerdijk 45
Plaats:Amsterdam
Naam:Thuis aan de Amstel
Beschrijving:De voormalige ingenieurswoning aan de Korte Ouderkerkerdijk is gebouwd tussen 1907 en 1913 als onderdeel van de gemeentelijke Zuidergasfabriek. Tot de jaren ’60 heeft de technisch directeur hier samen met zijn familie gewoond. Toen de Zuidergasfabriek overbodig werd door de overschakeling op aardgas, werd een deel van het terrein overgenomen door het gemeentelijk energiebedrijf, nu bekend als NUON/Alliander. De ingenieurswoning is bewoond gebleven door een kunstenaar.
Verworven:2013
Restauratie:2014
Situatie bij aankoop:Stadsherstel is in 2013 gestart met dit bijzondere restauratieproject aan de Amstel. De gemeente Amsterdam bood de monumentale ingenieurswoning in het Amstelkwartier te koop aan vanwege het unieke monumentale karakter en de ligging van het pand. Op basis van een openbare prijsvraag werd de meest geschikte partij geselecteerd. Zowel voor de ingenieurswoning als de tuin moest een restauratieplan worden opgesteld.
Restauratiearchitect:Emma Architecten
Restauratieaannemer:Aannemingsbedrijf J.C. Nieuwenhuizen
Huidig gebruik:Culinair en artistiek café tHUIS aan de AMSTEL. Tijdens de restauratie zijn de glas-in-loodramen en het behang van vroeger zo veel mogelijk in de oude glorie hersteld. Een grote tuin met terras aan de Amstel geeft vrij zicht over het water naar de skyline van Amsterdam Amstel. Bij tHUIS aan de AMSTEL is het mogelijk om zeven dagen per week te genieten van koffie, wijn en bijpassende gerechten. Vrienden financierden het monumentale toegangshek van dit project.
Bijzonderheden:
Verschenen artikelen:

Thuis aan de Amstel steigervrij (januari 2014)

Ingenieurswoning feestelijk opgeleverd (april 2014)

Uitgelicht: de terrassen van Stadsherstel (juni 2016)

Culinair en artistiek café tHUIS aan de AMSTEL

Locatie

Foto's