Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie
Leidsegracht 106 / Raamdwarsstraat 9-11

Adres:Leidsegracht 106 / Raamdwarsstraat 9-11
Plaats:Amsterdam
Naam:-
Beschrijving:Rijksmonument. Laag dwarshuis (17e- of 18e eeuws, uiterlijk voorkomen voornamelijk 19e eeuws). Gevel onder rechte gootlijst.
Verworven:1995
Restauratie:1999
Situatie bij aankoop:Toen Stadsherstel deze panden in 1995 kocht, stond alleen nog het onderstuk. De panden aan de Raamdwarsstraat stonden weliswaar overeind, maar daarmee was ongeveer alles wel gezegd.

Bij aanvang van de werkzaamheden bleek de toestand van het pand dermate slecht te zijn dat deskundigen van Bouwtoezicht en Monumentenzorg nogmaals bijeen werden geroepen om een nieuw plan van aanpak op te stellen. Tijdens deze besprekingen stortte spontaan de vloer van de hoofdverdieping in, waarmee de stabiliteit van het toch al ernstig ontzette pand nauwelijks meer viel te garanderen. In nauw overleg is toen besloten om dit monument steen voor steen te demonteren en alle afkomende bouwelementen, zoals gevelstenen, balken, trappen, kapspanten en deuren, tijdelijk op te slaan. Dat deze beslissing de juiste was, bleek toen de bouwmuur met het naastgelegen pand zichtbaar werd. Deze stond tussen de begane grond en de eerste verdieping twintig centimeter uit het lood. Omdat dit buurpand intern geen stabiliteit had, had het blijkbaar jarenlang tegen Leidsegracht 106 aangehangen en werd het langzaam richting de Raamdwarsstraat geduwd. Leidsegracht 104 werd onmiddellijk van een stutconstructie voorzien om gevaar voor de bewoners en omwonenden te voorkomen. Tijdens de sloop werd op het vloerveld van de Raamdwarsstraat 9 een grote waterkelder aangetroffen, die was afgedekt met hardstenen platen. De kelder werd uiteindelijk gehandhaafd en opgenomen in de nieuwe funderingsconstructie.
Restauratiearchitect:Thijs Kaas
Restauratieaannemer:VIOS Bouw b.v.
Huidig gebruik:Bedrijf en twee bovenwoningen.
Bijzonderheden:Tijdens restauratie gedemonteerd wegens instortingsgevaar van aanpalende pand. Vervolgens werd het pand op een nieuwe fundering gereconstrueerd.

Locatie

Foto's