Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie Amstelkerk
Amstelveld 2-4-6-8-10-12

Adres:Amstelveld 2-4-6-8-10-12
Plaats:Amsterdam
Naam:Amstelkerk
Beschrijving:De eerste kerkelijke herbestemming van Stadsherstel tot haar eigen kantoor met tentoonstellingsruimte, twee woningen, een restaurant met één van de mooiste terrassen van Amsterdam en een multifunctionele ruimte voor (culturele) evenementen waarin ook nog wordt gekerkt. De Amstelkerk werd in de jaren 1668-1670 gebouwd als noodkerk voor de bewoners van het nieuw aangelegde tweede deel van de grachtengordel. Het ontwerp van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert was zo eenvoudig uitgevoerd dat men sprak van een 'preekschuur'. Uiteindelijk werden de plannen voor een grote stenen kerk op het Amstelveld niet uitgevoerd en is de noodkerk tot op de dag van vandaag blijven staan. In 1840 kreeg het interieur een neogotische inrichting. Eén van de eerste uitingen van deze stijl in ons land.

Stadsherstel verwierf het gebouw eind jaren tachtig toen het in zeer slechte staat verkeerde. In 1990 was de restauratie en herbestemming voltooid en betrok Stadsherstel de kantoorruimten. Sindsdien wordt de middenruimte op incidentele basis als podium ingezet en hebben diverse orkesten en ensembles hier hun vaste plek. De intieme Amstelkerk is bijzonder geschikt voor huwelijken en kamermuziek.
Verworven:1986
Restauratie:1988/1990
Situatie bij aankoop:Zeer bouwvallige staat. Hervormde gemeente kon het onderhoud niet meer bekostigen.
Restauratiearchitect:Architectenburo Prins b.v.
Restauratieaannemer:Schakel & Schrale b.v.
Huidig gebruik:Kantoor Stadsherstel, restaurant Nel, 3 woningen
Bijzonderheden:Kantoor van Stadsherstel Amsterdam. De binnenruimte van de kerk wordt verhuurd voor concerten, recepties, huwelijken en dergelijke. Het Bätz-Orgel is eveneens gerestaureerd. De gevellantaarns "Jan van der Heijden" werden geschonken door de Vereniging Vrienden van Stadsherstel.
Verschenen artikelen:

Bijzondere Locatie

Zonnepanelen op de Amstelkerk (september 2013) 

Het Amstelveld van boven (juni 2015)

Jan van der Heijden-lantaarns op het Amstelveld (november 2015)

Locatie

Foto's