Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie De Hoop
Hartveldseweg 23

Adres:Hartveldseweg 23
Plaats:Diemen
Naam:De Hoop
Beschrijving:Achter de eenvoudige, karakteristieke gevel gaat een rijk en licht interieur schuil. De Hoop in Diemen is de enige overgebleven plattelandsschuilkerk in de omgeving van Amsterdam. De Hoop is gebouwd in 1786-1787 en is tot 1910 als kerk in gebruik gebleven. Vervolgens gebruikten de katholieke Diemenaren het gebouw als verenigingsgebouw.
Verworven:1996
Restauratie:1998
Situatie bij aankoop:In 1990 ging de voormalige schuilkerk door brand grotendeels verloren. Dankzij de inzet van velen is het monumentale gebouw van sloop gered en in 1996-1997 door Stadsherstel gerestaureerd.
Restauratiearchitect:Rappange & Partners B.V.
Restauratieaannemer:Schakel & Schrale B.V.
Huidig gebruik:1 bedrijfsruimte, eigen zaal exploitatie. Evenementen zoals diners, recepties en concerten.
Bijzonderheden:Deze kerk is in 1786-87 gebouwd in neorenaissance stijl met laat Lodewijk XVI- versieringen. In die tijd mochten de rooms-katholieken hun geloof niet in het openbaar belijden. Om die reden bouwden zij tot 1795 alleen nog maar 'schuilkerken', waar het geloof min of meer in het geheim werd beleden. Door brand in de nacht van 16 op 17 november 1990 zijn grote delen van de kerk verloren gegaan.
Het interieur is rijk gedecoreerd, waarbij de oorspronkelijke uitstraling is teruggebracht. De restauratie is dan ook beloond met een Europa Nostra Award voor het behoud van cultureel erfgoed.
Verschenen artikelen:

Bijzondere Locatie

Locatie

Foto's