Skip to navigation | Ga naar menu

Restauratie
Professor Tulpstraat 14-28

Adres:Professor Tulpstraat 14-28
Plaats:Amsterdam
Naam:-
Beschrijving:
Verworven:2002
Restauratie:2005
Situatie bij aankoop:De nummers 30 t/m 42 waren al voor de helft gesloopt. Voor de gehele straat waren nieuwbouwplannen, waartegen de buurt in actie kwam.
Restauratiearchitect:CASA Architecten B.V. te Amsterdam
Restauratieaannemer:BAM Schakel & Schrale B.V. te Amsterdam
Huidig gebruik:2 bedrijfsruimten, 6 woningen
Bijzonderheden:In samenwerking met aandeelhouder Delta Lloyd is dit pand aan de Professor Tulpstraat weer in ere hersteld.
De verbouwing van 1919-1920 van de architect Harry Elte had grotendeels betrekking op het interieur, maar er kwam toen ook een nieuwe ingangspartij. Met name de drie voordeuren vormen een eenheid en hebben de uitstraling van de Amsterdamse Schoolstijl. Ook de bestaande natuurstenen beplatingen doen aan deze periode denken, waardoor de ingangspartij als een prachtige eenheid behouden is gebleven. Op de eerste verdieping was het Elte-interieur in de voor- en achterkamer nog volledig aanwezig; bestaande uit een mooie schouwpartij met elektrische kachel, lambrisering en pui maar ook staat er nog een mooie kluis en is er fraai visgraatparket aanwezig.
Het trappenhuis met de trappen, spillen en lambriseringen vanaf de eerste tot de derde verdieping is gerestaureerd. Ook op de tweede en derde verdieping werden nog diverse onderdelen aangetroffen, die uit de periode 1919-1920 afkomstig zijn. Deze werden tijdens de restauratie opgeslagen en zijn daarna weer toegepast. Tijdens de restauratie van de kapconstructie zijn er geen duidelijke bouwsporen aangetroffen van de Elte-koepel. Echter, uit de voorhanden zijnde tekeningen kon de juiste plaats ervan herleid worden. Daar werd de Elte-koepel geplaatst en aan de binnenzijde voorzien van Elte-aftimmeringen. Op de zinken kap van deze koepel is een windwijzer geplaatst, voorzien van de symbolen die doen terugdenken aan de belangrijke historische functie van deze straat: een tulp voor de straatnaam, een diamant voor de diamantenhandel die er werd gedreven en tenslotte de Joodse ster die terug doet denken aan de joodse bevolking die in deze straat woonde en werkte. Langs de vide onder de koepel werden nieuwe binnenpuien geplaatst. In deze vide is een moderne brugtrap geplaatst om de kantoorruimten aan de achterzijde met elkaar te verbinden. In die ruimte kwam op een nieuw aangebrachte parketvloer het gerestaureerde bankje van Elte te staan.

Locatie

Foto's