Skip to navigation | Ga naar menu

Wintertuin manege bijna hersteld, ornament weer zichtbaar

3 maart 2020

Tijdens een eerdere renovatie was de overdekte gang van de manege, behorend bij de wintertuin, verminkt. Het ornament met de strijdwagen was niet meer te zien, omdat er deels een nooduitgang doorheen was gemaakt. Dankzij de donateurs van de crowdfundactie is het ornament weer zichtbaar en hersteld. 

Architect Van Gendt plaatste de manege met de grote rijbaan tussen de bestaande bebouwing. Een ingang maakte hij in de Vondelstraat. Hij brak onder de verdieping van het bestaande pand, Vondelstraat 140, de muren door, zodat de manege bereikbaar was. Boven kwam de directeurswoning en de daarachterliggende tuin werd een wintertuin. Door een glazen overkapping met vijf gietijzeren bogen aan te brengen, werd de overdekte ruimte van daglicht voorzien.

De twee kopgevels, bestaande uit gietijzeren zuilen en gedecoreerd met guirlandes, rolwerk en andere fraaie decoratie, gaven de wintertuin nog meer grandeur. De spanning werd mooi opgebouwd, want aan het einde van de gang betrad de bezoeker door de grote deuren uiteindelijk de manege met de prachtige rijhal.


Vondelstraat 140, entree manege.       Kopgevel met ornament, deuren geven toegang tot de rijhal. 

Maar deze grandeur had de met glas voorziene doorgang al een tijdje niet meer. Met name het ornament dat zich bevindt tegen de gevel waar de overdekte doorgang in de vestibule overgaat, wordt gemist. Het ornament van de Romeinse strijdwagen is bij een renovatie in de vorige eeuw namelijk aan het zicht onttrokken en was vanuit de doorgang niet meer zichtbaar.


De nooduitgang die deels door het ornament is gegaan. 

In de bovengelegen foyer was een nooduitgang nodig, men koos er toen voor om het deels door het ornament te maken. Een deel van het getoogde dak moest plaats maken voor een plat dak ten behoeve van de vluchtroute. Voor onze restauratie zat het ornament dus nog wel op de originele plek, maar het was niet meer vanuit de gang zichtbaar. Het was alleen buiten vanaf het platte dak te zien.


De getoogde overkapping van de doorgang beneden. Tijdens een vorige renovatie was dit deel plat gemaakt. 

Dankzij de donateurs van de crowdfundactie konden we de nooduitgang verplaatsen naar een betere plek. Het getoogde plafond met glas kon daarom weer terugkomen en nu is het ornament weer zichtbaar vanaf de doorgang. De afgelopen weken zijn de restaurateurs van Bambam Steenhouwers bezig geweest met het herstellen en reconstrueren van het ornament.

De restauratie van de manege vindt nog steeds plaats, hierna starten we met de inrichting. De donateurs van de crowdfundactie hebben nu in totaal al € 289.160,- gedoneerd. Meedoen kan nog steeds via www.mijnstadsherstel.nl

Met dank aan:

      

en de Vrienden en donateurs van de crowdfundactie