Skip to navigation | Ga naar menu

expositie - Amsterdamse tuinhuizen binnen de Singelgracht

6 mei - 14 juni 2019

Vanaf maandag 6 mei 2019 is er een fototentoonstelling gewijd aan één van de meest onbekende aspecten van deze werelderfgoedstad, namelijk de tuinhuizen binnen de Singelgracht. Gratis te bezoeken op werkdagen van 09:00 -17:00 uur

Er bestaat over dit onderwerp niet veel literatuur of documentatie. Samensteller Hans Tulleners heeft in het verleden veel onderzoek naar tuinhuizen gedaan en daarvan is gebruik gemaakt bij de selectie en voor de teksten bij deze tentoonstelling. 

Mogelijk werden deze huisjes in het groen gebouwd met een bepaalde functie: als het weer het toeliet konden de bewoners van het grachtenhuis en hun gasten zich hier aangenaam verpozen, om te ‘chillen’ zeggen jongeren tegenwoordig. De belangrijkste reden om zo’n tuinhuis te bouwen was echter een louter esthetische. De gebruikers van het hoofdhuis waren met gasten vaak in de zaal op de eerste verdieping in het achterhuis en hadden vanuit die zaal het mooiste zicht op hun keurtuin en het tuinhuis, een architectonisch decor van hun kavel. Duitsers noemen dit ‘Aussichtarchitectur’, gebouwd om het uitzicht te veraangenamen.

Het tuinhuis beleefde zijn grote bloei in de achttiende eeuw. Het groeide in deze periode uit tot een architectonisch kleinood, meestal fraai versierd en verlevendigd door sculptuur.

Er zijn op dit moment welgeteld meer dan 300 tuinhuizen binnen de Singelgracht, van historisch tot modern. Een aantal van de belangrijkste tuinhuizen is bewaard gebleven op hun oorspronkelijke plaats of overgebracht naar andere tuinen binnen en buiten Amsterdam.

Jaarlijks trekken de Open Tuinendagen – dit jaar in het weekend van 14, 15, 16 juni - veel bezoekers naar de grachtengordel. Niet bij alle opengestelde tuinen zijn tuinhuizen te zien. Deze tentoonstelling is ervoor om dat gemis deels goed te maken door in beeld en tekst 40 tuinhuizen – van historisch tot modern - onder de aandacht te brengen.

Woensdag 5 juni 20:00 uur geeft Hans Tulleners een lezing over dit onderwerp. Kaarten kunnen via de online ticketlink gekocht worden of op de avond zelf aan de deur.

Bijschrift bij illustratie: Keizersgracht 317 uit 1713.

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd09:00 uur
Toegang gratis