Skip to navigation | Ga naar menu

divers - Architectuurtour Cuypers en De Amsterdamse School

12 mei 2019

Stichting Open The Doors organiseert in samenwerking met  Stadsherstel Amsterdam een bijzondere stadswandeling, waarbij verborgen plekken van Amsterdam ontsloten worden. Leidraad is de architectuur van Pierre Cuypers en de reactie van De Amsterdamse School op zijn werk.  

Pierre Cuypers (1827-1921) is de grote architect van het Rijksmuseum (1885) en het Centraal Station van Amsterdam (1889). In feite blies hij in de negentiende eeuw de architectuur in Nederland nieuw leven in met zijn neogotische bouwwerken. Niet iedereen was enthousiast over de bouwstijl van hem. Een aantal architecten vormden De Amsterdamse School als een reactie op de stijl van Cuypers.

Wat was zo kenmerkend aan de architectuur van Cuypers?
Op welke verrassende plekken is het werk van Cuypers nog meer te zien?
Waarom zette de Amsterdamse school zich zo af tegen Cuypers en ook Berlage?
Hoe kon De Amsterdamse School in een korte tijd zoveel gebouwen neerzetten?

Tijdens een unieke rondleiding van ca. 2,5 uur uur langs de mooiste en opvallendste gebouwen van Pierre Cuypers en de Amsterdamse school in hartje Amsterdam, worden deze vragen beantwoord.

Route: Amsterdam CS  -Scheepvaarthuis -Zeedijk -Dam -Beurs van Berlage –Posthoornkerk. In Posthoornkerk wordt de groep gesplitst om een uitleg te geven boven de gewelven van de Posthoornkerk.

Data 2019: 17 februari, 12 mei, 23 juni, 18 augustus, 20 oktober en 8 december

Hoe laat en waar: 11:00 tot 14:00 uur. Verzamelen om 10:50 uur voor het Amsterdam Centraal Station bij Stationsplein 10 (naast de glazen lift).

Kosten: € 19,50 p.p. (incl. koffie of thee)

Voorwaarden: Deelname vanaf 15 jaar, op eigen risico, niet geschikt voor mindervaliden.

Aanmelden:   o.v.v. van uw naam, aantal deelnemers en dag.

Stichting Open The Doors heeft als doel deuren te openen die normaal gesproken gesloten blijven voor het publiek. De stichting organiseert bijvoorbeeld de jaarlijkse Open Toren Dag in Amsterdam i.s.m. onder meer Stadsherstel Amsterdam.

Informatie

Plaats een drie uur durende wandeling langs bijzondere panden, Posthoornkerk
Tijd11:00 uur
Toegang € 19,50 (incl. koffie en thee)
Kaartverkoop