Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Armeense klanken in de Amstelkerk

Balkankoor Slavuj e.a.

26 mei 2018

Ken je het geluid van een qanon? Of van een duduk? Het zijn instrumenten die horen bij de melancholie van de Armeense volksmuziek.

Het Amsterdamse Balkankoor Slavuj (onder leiding van Ivo Boswijk) geeft op zaterdag 26 mei een concert met Armeense volksmuziek. Op het programma staat bijvoorbeeld het Armeens oratorium, geschreven ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Armeense genocide in het jaar 1915. Het is een ontroerend en soms hartverscheurend zangstuk.

Te gast op het concert is onder andere Ruzanna Hakobyan. Zij speelt prachtig op haar qanon, een liggend snaarinstrument dat veel gebruikt wordt bij deze volksmuziek. In andere nummers blaast Jan-Jaap Spaargaren op zijn duduk, een instrument, waarvan het geluid nog het meeste lijkt op de warme en droevige klanken van een klarinet.

Slavuj-dirigent Ivo Boswijk, die veel volksmuziek arrangeerde voor zijn vierstemmige koor: “De melancholie van de Armeense muziek is begrijpelijk als je kijkt naar de geschiedenis van dit land. Die geschiedenis is er één van annexaties door omliggende landen en emigratie van de inwoners naar veiliger oorden. Niet zo vreemd dat veel volksliederen doortrokken zijn van gevoelens van heimwee.”

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:15 uur
Toegang 15,00 euro / 7,50 euro (CJP & kinderen onder 12 jaar)
Kaartverkoop , tel 0614884572