Skip to navigation | Ga naar menu

expositie - Atelier Smit - van inspiratie tot presentatie

2 juni 2019

Atelier Smit is opgericht in 2014, jubileumjaar dus! De tekenschool in Weesp is voor jongens en meisjes, in de leeftijd van 6 tot en met 13 jaar. Elke woensdag hebben de kinderen in kleine groepen van maximaal 7 leerlingen, 1 ½ tot 2 uur tekenles. Momenteel telt de school 3 groepen en 21 leerlingen. Op de expositie “Van inspiratie tot presentatie” in de Van Houtenkerk in Weesp, op zondag 2 juni 2019, van 13u-17u,  tonen deze kinderen hun mooiste werk van een heel jaar les. Zij zullen zelf hun werk presenteren in de vorm van een rondleiding voor bezoekers die dat wensen.

Achtergrondinformatie:

Over de lessen

Docente Miarca Smit (48), mede ook werkzaam in het basisonderwijs en kunstenares in opleiding, vertelt: “Goed leren kijken is natuurlijk belangrijk, maar leren ZIEN, daar gaat het om. Als je een prachtig historisch gebouw, een medeleerling, of een dier,  echt hebt gezien…,  groeit er gemakkelijk waardering, verwondering en respect. Tekenen helpt daar bij. Dat wil ik de kinderen graag meegeven.” Grote kans dat je op een mooie dag tekenende kinderen tegen komt in Weesp. “Ja hoor, als het even kan, gaan we naar buiten. Oude straatjes, bij de boer of de manege…de bootjes in de haven of met het schetsblok op schoot een ijsje eten bij Nelis… Zo zien we Weesp eens op een andere manier.”

Over ‘Tekenen met al je zintuigen’

“Koeien bijvoorbeeld,  je tekent ze niet alleen,  je loopt door de stal, ruikt de dieren, voelt de structuur van een hoorn, de gevoelige zachtheid van een ooglid,  en in de pauze zit je met je warme chocomel op een baal stro. Dat geeft een totaalbeleving.”

Over ‘Leren van grote meesters’

Naast de lessen in het Atelier en op locatie, wordt er ook geleerd van grote meesters. “Vorig jaar was het Karel Appel voor de jongsten. Kandinski en Gustav Klimt voor de oudere kinderen. Dit jaar staat in het teken van Rembrandt, het is per slot van rekening zijn 350e sterfdag. Op een klein steigertje aan de Vecht, tussen het wuivend riet, hebben we de prachtige oude molen ‘de Vriendschap’ nagetekend. Plain air, net als Rembrandt. En op het Atelier leerden de kinderen tekenen met rietpen en inkt.

Maar het is niet alleen maar serieus hoor, we geven er altijd een leuke eigentijdse draai aan zoals ook te zien zal zijn op de expositie op 2 juni. Eenmaal per jaar bezoeken we een museum. Vorig jaar was het het CoBrA, dit  jaar wil ik met ze naar het Rembrandthuis. Misschien wel leren etsen en zelf olieverf maken?

2019… weer een inspirerend jaar..!”

Informatie

Plaats Van Houtenkerk Chocoladekerkje
Tijd13:00 uur
Toegang gratis