Skip to navigation | Ga naar menu
fragment van kleurpotloodtekening 'De vrolijke stad'.

fragment van kleurpotloodtekening 'De vrolijke stad'.

expositie - Bert Grotjohann, beeldend kunstenaar

4 februari - 3 maart 2019

Elke werkdag van 09:00 - 17:00 uur is een expositie te bezoeken in de Amstelkerk. Met elke maand een nieuwe kunstenaar. In februari is het de beurt aan Bert Grotjohann, beeldend kunstenaar.

Het werk van Bert Grotjohann kenmerkt zich door een eigenzinnige vormtaal en een rijk en overvloedig beeldend vermogen. Begonnen als graficus, tekenaar, ontwerper, ontstonden in de jaren zestig vanuit figuratieve tekeningen abstracte en surrealistische werken op papier, waaronder een grote hoeveelheid etsen en litho’s. Veel van dit grafische werk bevindt zich in Rijksbezit en particuliere verzamelingen. Voor zijn drieluik “Grijze Havens” kreeg hij de ‘Therese Schwarze' - prijs uitgereikt. Vanuit de grafiek ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig kunstenaar die in de jaren 70-80 omvangrijke monumentale opdrachten uitvoerde: wand-reliefs in mixed media, glasramen in glas-applique. Hij paste de glas-in-lood techniek op vernieuwende wijze toe in gebouwen en kerken in diverse plaatsen in Nederland. 

Daarnaast en gelijktijdig gaat zijn schilderen en aquarelleren onverminderd door en experimenteert hij met de huid en oppervlakten van zijn olieverfdoeken. Hij laat zich niet vangen in een stijl of richting, maar laat zich leiden: nu eens door spontane actie waarbij vrije associatie hoofdzaak is, dan weer gaat hij over tot een minutieuze uitwerking van figuratieve details, waarbij de oude schildertechnieken gerespecteerd worden.

Zijn glaskunst zijn wonderlijke en verrassende composities van lijn, vorm en kleur, de over elkaar geplaatste en met elkaar vermengde lagen geven aan deze objecten een mysterieuze en sprookjesachtige diepte. Ook tijdens deze glas-experimenten werkt hij gestadig door aan grote, monumentale doeken, om zodoende een brug te slaan tussen de vloeiende en volgzame materie van de verf en de weerbarstige, onbuigzame, door zeer breekbare, eigenschappen van glas.

In recente jaren ontdekte hij de oneindige mogelijkheden van het kleurpotlood. Monumentale ontwerpen voor grote kerkramen in glas-in-lood verslonden dozen potloden. Met dit ogenschijnlijk eenvoudige gereedschap weet hij een wonderlijke wereld te toveren:  afmetingen spelen hier geen rol meer, ook op kleine schaal , zelfs in het miniatuur weet hij een grote wereld te creëren. Men kan er eindeloos in dwalen.
Hier laat de meester van het potlood zich onovertroffen zien.

De vrolijke stad. 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd09:00 uur
Toegang gratis