Skip to navigation | Ga naar menu

lezing - Boekpresentatie ‘De zwarte heer Bazetub’ van Albert Vigoleis Thelen

3 december 2018

Boekpresentatie georganiseerd door Uitgeverij Cossee. Sprekers: Christoph Buchwald (uitgever Cossee), Folef van Nispen tot Sevenaer  (uitgever Home Academy), Wil Boesten (vertaler Thelen), Arjen Fortuin (recensent NRC) en Sanne Fase (Java Bookshop Amsterdam).

ALBERT VIGOLEIS THELEN behoort tot de meest wonderbaarlijke en bewonderde Duitse auteurs. Zijn magistrale debuut Het eiland van het tweede gezicht werd in de vertaling van Wil Boesten een culthit in Nederland en Vlaanderen. In De zwarte heer Bazetub neemt Thelen de lezer mee in een even avontuurlijke als vermakelijke odyssee. Vigoleis, de verteller, krijgt de opdracht als tolk en gids op te treden voor de Braziliaanse professor Da Silva Ponto, die een toespraak moet houden bij het Vredespaleis in Den Haag. Vigoleis loodst deze 'heer en meester Bazetub' als een twintigste-eeuwse Sancho Panza door het naoorlogse Amsterdam en Den Haag. Ze tuimelen van de ene spraak- en plaatsverwarring in de andere. De missie van Bazetub raakt steeds verder uit het zicht en Vigoleis bewandelt vele zijpaden om Bazetub gerust te stellen. Het levert een meesterstuk op over identiteit, waarheid en verwarring, dat na bijna zestig jaar verbazend actueel is.

Albert Vigoleis Thelen (1903-1989) behoort tot de meest wonderbaarlijke en bewonderde Duitse auteurs. Zijn kleine oeuvre, waaronder Het eiland van het tweede gezicht uit 1953, is geliefd vanwege de rijke, inventieve en barokke taal. In 1932 verliet hij Duitsland. Na zijn zelf verkozen ballingschap in Spanje, Frankrijk en Portugal woonde hij tot 1957 in Amsterdam.

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:00 uur
Toegang gratis entree, aanmelding via m
Kaartverkoop