Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Bruckners Zevende door Neon

26 mei 2018

Op zaterdagmiddag 26 mei om 16:00 geeft het Neon Ensemble een concert in De Duif in Amsterdam. Op het programma staat de indrukwekkende Zevende Symfonie van Anton Bruckner (1824-1896).

Bruckner staat bekend om zijn grootse symfonische werken. Meer dan eens worden ze vergeleken met kathedralen: massieve structuren, lange lijnen, een gelaagde compositie en een voortdurende afwisseling van licht en donker. De Zevende Symfonie vormt hierop geen uitzondering. De première ervan in 1884 betekende het grootste succes dat Bruckner tijdens zijn leven heeft gekend, en nog steeds is het een van de meest bekende en gewaardeerde werken van de Duitse componist.

Een prominente rol in deze symfonie is weggelegd voor de koperblazers; zo is de hoornsectie uitgebreid met vier Wagnertuba’s. Niet voor niets koos Bruckner voor juist deze instrumenten. Wagner werd door Bruckner zeer bewonderd, en alleen door hem voelde hij zich als kunstenaar begrepen. Het koperkoraal aan het einde van het adagio mogen we dan ook interpreteren als een hommage aan zijn grote voorbeeld, die stervende was toen Bruckner aan deze symfonie werkte. Kenmerkend voor deze symfonie zijn verder de prachtige melodieën die het strijkorkest laat opbloeien uit begeleidend tremolo, en de cantabile passages in de houtblazers.

De leden van het Neon Ensemble hebben elkaar leren kennen tijdens de tournees van het Nederlands Studenten Orkest. Jaarlijks komen ze bijeen om onder de bezielende leiding van Bas Bijvoet een programma in te studeren.

Informatie

Plaats De Duif
Tijd16:00 uur
Toegang gratis
Categorie: Cultuuragenda, De Duif