Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Cello 020: Lidy Blijdorp en Julien Brocal vieren 100 jaar impressionisme

12 april 2018

Topcelliste Lidy Blijdorp heeft haar eigen serie in de Amstelkerk: Cello 020. In deze serie heeft ze bewezen méér te bieden dan muziek, hoe gevarieerd en meeslepend die ook is. Ze neemt haar publiek mee naar een andere wereld, een belevenis vol nieuwe inzichten. Ze overstijgt culturen, combineert kunstvormen en maakt je deelnemer aan haar avontuurlijke reis naar een andere dimensie, zodat je even uit je eigen wereld stapt.

Gevoel voor klank
Voor haar concert op 12 april heeft ze pianist Julien Brocal uitgenodigd. Ze leerde hem kennen tijdens haar studie op Chapelle Elizabeth, de post-graduate muziekopleiding waar alleen toptalent wordt toegelaten. Ze hoorde hem spelen en realiseerde zich dat hij een pianist was met zo’n groot niveau van perfectie dat elke vinger precies weet wat hij doet. Zelf bekend vanwege de variëteit aan klankkleuren die ze aan haar cello weet te ontlokken, had Blijdorp een fenomenale partner gevonden, met even veel finesse en gevoel voor klank als zijzelf. Met hem trad ze veelvuldig op in België en Frankrijk, en nu binnenkort in de Amstelkerk.

Claude Debussy
Blijdorp en Brocal hebben gekozen voor een concert ter ere van de meester van de klankkleuren, Claude Debussy. Op het conservatorium joeg Debussy zijn leraren de stuipen op het lijf, met zijn vervreemdende klanken en akkoorden die tegen alle regels van de harmonieleer ingingen. Maar zijn muziekstijl opende nieuwe werelden en inspireerde tal van componisten. ​In de ban als hij was van de impressionistische schilder Claude Monet met zijn ongrijpbare lichtimpressies, ontwikkelde Debussy een heel nieuwe muziekstijl. Ook zijn muziek werd al snel 'impressionistisch' genoemd - en sindsdien als typisch 'Frans' beschouwd. De term 'impressionistisch' geeft de subtiliteit weer, past bij het brede palet aan klankkleuren waarmee de muziek gespeeld moet worden.

100 jaar impressionisme
Tijdens dit vierde Cello 020-concert nemen Lidy Blijdorp en Julien Brocal de luisteraar mee naar de wereld van het impressionisme. Al spelend introduceren ze je in de wereld van Debussy, laten horen wie zijn grote voorbeelden waren (Bach, Chopin) en hoe zijn dromerige stijl zijn navolgers inspireerde (o.a. Maurice Ravel).

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:15 uur
Toegang standaard € 17,50 | CJP € 15,- | kinderen tot 14 jaar € 10,-
Kaartverkoop aan de deur
www.ticketkantoor.nl/shop/vier
Website www.Cello020.nl