Skip to navigation | Ga naar menu

expositie - DUTCH ANGLE

Conceptuele foto-grafiek van Joost Tholens

4 januari - 1 februari 2019

De Amstelkerk is van maandag t/m vrijdag gratis toegankelijk van 09:00 t/m 17:00 uur. U kunt een kijkje nemen hoe de Amstelkerk er van binnen uitziet en elke maand genieten van een nieuwe expositie. Van vrijdag 4 januari t/m vrijdag 1 februari tonen we conceptuele foto-grafiek van Joost Tholens. 

'Dutch Angle' is een uitdrukking uit de filmwereld: een filmtechniek waarbij de camera onder een hoek (Engels: angle) werd gehouden. Dit begon al in 'Das Cabinett des Dr. Caligari', de expressionistische film uit 1920. Ook in 'The third man' met Orson Welles uit 1949 en bij Hitchcock zien we veel 'tilted shots'. Het belangrijkste doel van deze 'scheve' opnamen is een sfeer op te roepen van “hier is iets aan de hand”.

Tholens - komend uit de documentaire filmwereld - beoefent deze techniek al meer dan vijftien jaar maar dan met zijn fotocamera: die houdt hij 45 graden schuin met een vierkant zoekerbeeld waarmee zijn foto’s ('masters') op vier verschillende hoeken gespiegeld, gedraaid en vermenigvuldigd kunnen worden. Door zo te fotograferen creëert hij zijn conceptuele, vaak ruitvormige prenten. Conceptuele kunst (conceptual art) is een kunstvorm waarbij het idee ofwel het concept belangrijker is dan esthetische- of materiaaltechnische afwegingen.

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd09:00 uur
Toegang gratis
Website www.joosttholens.nl