Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Erard Ensemble - Muziek in het Zeven Bruggenkwartier

Classic goes Gothic

4 oktober 2018

In dit programma presenteert het Erard Ensemble muziek om bij te griezelen of anderszins kippenvel te krijgen. Muziek van Beethoven, Schubert, Caplet en Franck. 

In de negentiende eeuw was het literaire genre van de Gothic novel erg geliefd: geheimzinnige middeleeuwse kastelen, mist, regen, het bovennatuurlijke en een vleugje horror waren de ingrediënten van dit uiterst populiare genre. Wij denken dan aan Mary Shelley’s Frankenstein, de verhalen van Charles Dickens en Edgar Allen Poe, en Bram Stokers Dracula. In de muziek vinden we dit genre vooral terug in de opera, zoals Lucia di Lammermoor van Donizetti en Der Fliegende Holländer van Wagner, maar ook in instrumentale werken zoals Berlioz’ Symphonie Fantastique en Mussorgski’s Nacht op de Kale Berg. In de kamermuziek leidt het genre een meer verborgen bestaan; deze werken hebben zelden een begeleidende tekst of titel waardoor de link met Gothic niet opvalt.

Met muziek van o.a. Schubert (Erlköning), Caplet (Masker van de Rode Dood) en Franck (Pianokwintet)

Erard Ensemble m.m.v. Mattijs van de Woerd (bariton), Sandrine Chatron (harp), Carsten Schmidt, piano.

Over het Erard Ensemble:
Het Erard Ensemble heeft een groot repertoire opgebouwd met zowel bekende meesterwerken (van onder anderen Schumann, Fauré en Brahms) alsook met onbekende, maar verrassend interessante composities van Theodor Kirchner, Joseph Jongen en Carl Krill. Het Erard Ensemble heeft een aantal lovend ontvangend cd’s uitgebracht met muziek van o.a. Joseph Jongen, Robert Schumann, Carl Krill en Gustav Mahler. Sinds 2009 organiseert het ensemble elke zomer een festival voor romantische muziek op authentieke instrumenten in het schilderachtige Ouderkerk aan de Amstel. De leden van het Erard Ensemble zijn solisten uit het Radio Filharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest, samen met pianist Edward Janning.

Het Erard Ensemble:
Casper Bleumers, viool    
Guus Jeukendrup, altviool    
Jan-Bastiaan Neven, cello   
Edward Janning, piano    

Informatie

Plaats Vondelkerk
Tijd20:15 uur
Toegang € 20,-
Kaartverkoop
www.klassiekemuziek.nl
Website www.erard-ensemble.nl