Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Erard Ensemble

9 oktober 2019

Op 9 oktober 2019 presenteert het Erard Ensemble een afwisselend concert in de Van Houtenkerk te Weesp. Het Erard Ensemble gaat het seizoen van start met een bijzondere mix van bekende en onbekende meesters. 

Wij presenteren dit programma in Weesp, Amsterdam en Berlijn. Het eerste werk betreft Schumanns 6 Studien in kanonischer Form. Schumann hield erg van meerstemmigheid, en in deze compositie komt barokke polyfonie prachtig samen met een romantische geest. De componist (en goede vriend van de Schumanns) Theodor Kirchner bewerkte dit stuk op zeer fraaie wijze voor pianotrio. 

De componist Carl Krill was afkomstig uit Keulen, waar hij studeerde aan het conservatorium bij Ferdinand Hiller. Hij vond er het muzikale millieu te conservatief, en wilde daarom zijn vleugels uitslaan in Amerika. Op weg daarheen belande hij in Nederland, waar hij verliefd werd, trouwde en vervolgens Nederland niet meer verliet. Hij had een goede carriere in Nederland als pianist, componist en dirigent, maar na zijn dood raakte hij in de vergetelheid. Het Erard Ensemble kwam ruim 10 jaar geleden Krills muziek op het spoor, wat resulteerde in een cd-opname van het  Pianotrio in a, opus 23. Het is een heel mooi en verrassend pianotrio dat wij graag spelen.

Johannes Brahms componeerde zijn Eerste Pianotrio in b, opus, in 1854, toen hij nog maar nauwelijks 20 jaar oud was. Met dit werk oogste hij gelijk veel succes, en het hielp hem om zijn naam als componist te vestigen. Toch voelde Brahms op latere leeftijd de behoefte het werk te reviseren, en het is die nieuwe versie uit 1889 die wij tegenwoordig vooral horen. De onstuimigheid van zijn jeugd en de wijsheid van zijn late jaren komen hier subliem samen.

Programma: 

1. Robert Schumann (1810-1856)  6 Studien in kanonischer Form, opus 56, bewerkt in de 19-de eeuw door Theodor Kirchner (1823-1903)  voor viool, cello en piano

2. Carl Krill (1846-1926)  Pianotrio in a, opus 23

3. Johannes Brahms (1833-1897)  Eerste Pianotrio in b, opus 8

Erard Ensemble: Edward Janning (piano), Casper Bleumers (viool), en Jan Bastiaan Neven (cello)

Informatie

Plaats Van Houtenkerk Chocoladekerkje
Tijd20:00 uur
Toegang volgt z.s.m.
Website www.erard-ensemble.nl