Skip to navigation | Ga naar menu

expositie - Fototentoonstelling Het is Stil op Straat

3 september - 1 oktober 2018

Amsterdamse straten, pleinen, grachten, maar geen mens te zien. Fotograaf Hugo Lingeman zocht de laatste, schaarse momenten van echte stilte in de stad. Gratis te bezoeken maandag t/m vrijdag van 09:00 - 17:00 uur.  

Het is een bijna onrealistisch beeld wat fotograaf Hugo Lingeman schetst van Amsterdam; op zijn foto’s van de stad vind je geen mens terug. Je kunt het je bijna niet voorstellen nu elke dag weer drukker lijkt dan de vorige. Toch slaagde hij er in met zijn fotoserie ‘Het is stil op straat’ om de schaarse, stille momenten vast te leggen.

“Het idee om stil Amsterdam vast te leggen ontstond toevallig: ik was begonnen met foto’s waarop ik dezelfde persoon een aantal keren in één foto monteerde. Van daaruit ontstond het idee om een drukke plek juist leeg te fotograferen en zo maakte ik een foto van een lege Dam door de lege delen van verschillende foto’s aan elkaar te monteren. De reacties op die foto waren enthousiasme en verrassing. Daarop besloot ik om er een serie van te maken, waarbij ik voor mezelf de uitdaging er in heb gelegd om niet Photoshop het werk te laten doen om de stilte te creëren, maar werkelijk lege situaties te fotograferen.”

Dat betekende dat Hugo heel wat ochtenden voor zonsopgang op pad ging en bij het eerste licht plekken vastlegde, wat te zien is aan de lange schaduwen van de nog laagstaande zon. Voor foto’s wat verder van de grachtengordel was het overigens wat makkelijker, die zijn soms later op de dag genomen.

Voor het Rembrandtplein koos hij voor een foto ’s nachts. “Dat vond ik wel passen bij zo’n uitgaansplein. Als je goed kijkt, zie je dat de klok van “The Bank” (het voormalige Hoofdkantoor van de Amsterdamsche Bank) kwart voor vijf aanwijst.

Om deze tentoonstelling mogelijk te maken is de fotograaf een crowdfundactie gestart. Wilt u bijdragen? Dan kan dat t/m 22 juni via https://www.hetisstilopstraat.nl/tentoonstelling

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd09:00 uur
Toegang gratis