Skip to navigation | Ga naar menu

lezing - Franca Treur

4 april 2018

Op 4 april is Franca Treur te gast in Weesp. Bibliotheek Gooi en meer en het Humanistisch Verbond organiseren deze avond in de Van Houtenkerk aan de Oudegracht.

Net als in haar werk zoekt Franca Treur op een literaire avond naar verbinding. Aan de hand van haar werk snijdt ze thema's aan als:
Wat betekent 'thuis' als je ergens bent weggegaan?
Wat zijn de neveneffecten van sociaal stijgen?
Hoe verbindt je je met dierbaren als ze totaal anders in het leven staan?
Wat kan je van jezelf laten zien en wanneer zwijg je uit respect?

Franca Treur gaat graag in dialoog met haar publiek. 

Haar semi-autobiografische roman Dorsvloer vol confetti (2009) was het meest bejubelde debuut in jaren.
De roman werd genomineerd voor diverse literaire prijzen en won de Selexyz-debuutprijs. Van Dorsvloer vol Confetti zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. In 2014 verscheen de verfilming in de bioscoop.
Begin 2014 verscheen haar tweede roman De woongroep, een ironisch portret van een generatie die moeite heeft haar idealen te verwezenlijken.
Franca schrijft columns, essays en korte verhalen voor diverse media. In 2014 was ze geselecteerd voor het prestigieuze International Writing Program van de University of Iowa. In 2015 was Franca auteur van het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen.  

In 2016 verscheen de verhalenbundel X&Y, een bundeling piepkleine psychologische verhalen die deels eerder verschenen op de Achterpagina van NRC Handelsblad , met tekeningen van Olivia Ettema. Een nieuwe serie korte verhalen, getiteld X, Y & Z zal in februari 2018 verschijnen. 
Sinds maart 2017 schrijft Franca Treur een wekelijkse feuilleton in Letter & Geest in Trouw en maandelijks schrijft ze een column over religie in de Groene Amsterdammer. Beide ook weer geïllustreerd door Olivia Ettema.
In oktober 2017 verscheen haar nieuwste roman Hoor nu mijn stem. Het boek is unaniem goed ontvangen. Het kreeg overal 4 sterren.
Franca Treur groeide op in Zeeland in een bevindelijk-gereformeerd boerengezin. Ze studeerde Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit van Leiden.

‘Het kenmerkende Treur-gevoel, de ongewone combinatie van bevrijding en verlies, komt nog beter dan voorheen naar voren. Erg goed zijn de vlijmende miniportretjes die Franca Treur door de roman strooit.' Arjan Peters, de Volkskrant ****
‘Oh, zoals Franca Treur in een luttel zinnetje een heel mens en een hele wereld kan vangen!'
Thomas de Veen, NRC Handelsblad ****
”Hoor nu mijn stem” doet denken aan Treurs eerste boek, maar dan inhoudelijk sterker uitgewerkt. (...) Met algemeen menselijke vragen zoals „Hoe kun je diepe relaties aangaan en tegelijk jezelf zijn en jezelf laten zien?” Dat maakt het boek ook in algemenere zin herkenbaar voor lezers, ongeacht geloof of achtergrond.'
'Het leven van Ina is uiterst herkenbaar voor alle refomeisjes van haar generatie.' Enny de Bruin, Reformatorisch Dagblad
'In Franca Treurs benadering beluister ik een warme mengeling van mededogen en heimwee. Vooral haar stijl verdient bewondering. Ze weet uiteenlopende mensen levensecht te laten praten. Haar zinnen zijn steevast niet alleen het lezen, maar ook het overdenken waard.' Mario Molegraaf, PZC
'In Hoor nu mijn stem stikt het van de uiterst citeerbare zinnen. Keer op keer weet Franca Treur een situatie in een paar sprekende beelden te vatten, waarna ze op zoek gaat naar de psychologische inhoud ervan. (...) Hoor nu mijn stem is een roman over ontworteling, schuld en boete.' Marnix Verplancke in Knack

Informatie

Plaats Van Houtenkerk Chocoladekerkje
Tijd20:00 uur
Toegang € 12,50 Leden van de bibliotheek en het HV betalen € 10,-