Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Het Klassiek Collectief en Vocaal Ensemble MUSA - Franse Midzomernacht

22 juni 2019

Na de zeer succesvolle samenwerking in 2017 slaan Vocaal Ensemble MUSA en Het Klassiek Collectief in 2019 wederom de handen ineen om gezamenlijk een prachtig Frans programma uit te voeren. Onder leiding van Peter Dijkstra, en met sopraansoliste Jeannette van Schaik  voeren koor en orkest werken uit van Poulenc, Debussy en Ravel.

Programma

Poulenc               -              Un Soir de Neige
Liberté uit: Figure Humane
Debussy              -              Nocturnes
Ravel                    -              Tombeau de Couperin
Poulenc               -              Gloria

Met dit programma nemen de musici het publiek mee op een reis langs gebeurtenissen van de eerste helft van de vorige eeuw, aan de hand van zowel bekende als onbekende composities van Francis Poulenc, Claude Debussy en Maurice Ravel.

Claude Debussy was één van de grootste Franse componisten die een stempel heeft gedrukt op de muziekgeschiedenis van de 20e eeuw. Zijn meest benadrukte stijl is het impressionisme waarbij de componist zich vooral richt op het weergeven van stemmingen en zintuiglijke indrukken, met harmonie en klankkleur als belangrijkste middelen. Bij impressionisme speelt ook de tegenstelling van het uitgesproken, energieke en diepgravende expressionisme van de romantiek, namelijk zingeving en het understatement een grote rol.

Maurice Ravel heeft enkele impressionistische technieken van Debussy overgenomen, maar onderscheidde zich door gebruik te blijven maken van klassieke vormen zoals heldere melodische lijnen en duidelijke ritmen. Voor  Tombeau de Couperin grijpt Ravel zelfs terug op stijlfiguren uit de barok. Met Tombeau de Couperin  brengt hij zowel een eer aan componisten uit de periode van Couperin als zijn naaste vrienden. Ravel droeg elk deel van deze compositie op aan een van zijn naaste  vrienden die tijdens WO1 strijdend voor Frankrijk omkwamen.

Het concert eindigt met het Gloria van Poulenc. Dit werk ademt vooral vertrouwen en energie. Het Gloria is een groot symfonisch koorwerk waarin vrolijke en soms brutale melodietjes en ongebonden levensvreugde afgewisseld worden met plechtige muziek.

Informatie

Plaats De Duif
Tijd20:15 uur
Toegang €30 (toprang), €20 (normaal tarief), €10 (kortingstarief, voor scholieren en studenten)
Kaartverkoop
hetklassiekcollectief.nl
Website hetklassiekcollectief.nl/
Categorie: Cultuuragenda, De Duif