Skip to navigation | Ga naar menu

divers - InZicht 20 jaar

21 september 2019

"We vieren graag het 20-jarig bestaan van het tijdschrift InZicht met een dialoog tussen verschillende sprekers en jullie als publiek! Het programma omvat sprekers die ook regelmatig schrijven voor het tijdschrift InZicht."

10.30 Amstelkerk open voor koffie

Programma:

11.00 uur: Opening: Karin Visser: hoofdredacteur Inzicht

11.15 uur: Paul Smit

Paul Smit studeerde af op de evolutie van het menselijk bewustzijn en schreef tien boeken over nondualiteit, filosofie en neurowetenschap. Hij is een van de meest gevraagde sprekers voor het bedrijfsleven en combineert daarbij humor met neurowetenschap. Daarnaast heeft hij een consultancy bedrijf in de VS, waarbij hij nondualiteit integreert in het bedrijfsleven. Paul Smit neemt zichzelf bloedserieus en denkt net als iedere nonduale leraar dat hij verlichter is dan ieder ander. Hij heeft nul volgelingen, omdat die allemaal dwars door hem heen kijken en beseffen dat ook zijn teaching niet meer is dan een verzameling subjectieve concepten die alleen in zijn eigen hoofd waar zijn. Bovendien bestaat Paul Smit helemaal niet en is hij niet meer dan een tijdelijke verschijning in bewustzijn. Dat laatste gaat hij met de nodige humor proberen uit te leggen, wat hem waarschijnlijk niet zal lukken omdat dat wat we werkelijk zijn voorbij gaat aan alle woorden.   

12.00 uur: Unmani

‘Herkennen wie je werkelijk bent, is de vernietiging van alles wat stagneert, onecht en bekend is. Je moet de moed hebben om een vrije val in het onbekende te maken en het risico te nemen om tot leven te komen als het leven zelf.’

Unmani Liza Hyde groeide op in Londen in een joods, Zuid-Afrikaans gezin.

Ze werd ontzettend geraakt door Osho, die toen al tien jaar dood was, en de manier van leven in de ashram. Hier kreeg ze haar naam ‘Unmani’, wat ‘niet-geest’ of ‘voorbij de geest’ betekent.

In Poona hoorde ze van de Duitse zenleraar Dolano, die in India satsangs gaf. Gedurende de periode dat Unmani haar bezocht, was er een moment waarop de tijd stopte – een ontwaken zou ze het later noemen. Haar levensverhaal, haar persoonlijke geschiedenis verkruimelde. Ze identificeerde zichzelf niet langer met haar denken en lichaam. Er was alleen nog leven en ze besefte dat zíj dit leven is. Het was, in haar eigen woorden ‘de herkenning van het doodgewone van niet-weten’.

Unmani reist door heel Europa om te spreken en is regelmatig in Nederland.

13.00 uur: Pauze

14.00 uur: Mieke Berger

Mieke Berger bezocht destijds op uitnodiging van Wolter Keers de Sri Ramanashram in Arunachala en aansluitend Sri Niasargadatta Maharaj in Mumbai (Bombay). Na deze eerste kennismaking volgden nog vele bezoeken. Mieke heeft in de afgelopen jaren een aantal boeken van Maharaj vertaald zoals: 

Alles is Niets, Overdenkingen, Ervaren van niets. Bij uitgeverij Inzicht verscheen ook van haar hand Vrij zijn van willen.

14.45 uur: Richard Lang

- Als Zien eenmaal is gedeeld, is iedereen zowel beginner als expert -

Richard Lang zag wie hij werkelijk was tijdens een workshop met de Engelse filosoof Douglas Harding in 1970. Sinds die tijd heeft hij zijn leven toegewijd aan Zien en het delen van deze eenvoudige toegankelijke Weg, De Hoofdloze Weg, met anderen. Hij heeft verschillende boeken gepubliceerd waaronder Celebrating Who We Are en een grafische biografie van Douglas Harding die The Man With No Head heet.

Richard geeft wereldwijd workshops waarin hij Zien deelt met behulp van de Hoofdloze Weg-experimenten. Zijn hoop is dat ‘zien wie je werkelijk bent’ beschikbaar wordt in de wereld: “Het is ieders geboorterecht.” Meer info op www.headless.org

15.45 uur: Jan van den Oever

Als kind in een vissersgezin voer Jan van den Oever regelmatig mee op het schip van zijn vader. Op zee ging hij dan op de punt van het schip liggen, omdat je daar het best kan voelen hoe de metershoge golven je op en neer tillen. Voor Jan waren dit ogenblikken van bijzondere schoonheid, waarbij het leek alsof hij zelf was verdwenen. Of, zoals hij zelf wel zegt: ‘Het was alsof ik oploste in de lucht en in de zee’.

Toen hij jaren later bij Nisargadatta kwam, noemde deze hem – vanwege zijn ervaringen – ‘goddelijk getraumatiseerd’. Een mooie omschrijving want deze gebeurtenissen zijn de motor geweest achter zijn zoektocht naar dat wat hij als kind had ervaren.

Jan van den Oever sprak meer dan 25 jaar onvermoeibaar en met grote passie over ‘dat waarover je in wezen niets kunt zeggen’, over non-dualiteit en de essentie van het bestaan. Inmiddels is hij gestopt met spreken, maar voor het Inzicht-event maakt hij een uitzondering.

Afsluiting met een drankje.

Afsluiting 17.00 uur

Aanmelden via 

 

Entreeprijs hele dag: 

Lunch ter plekke te reserveren

 

InZicht biedt materiaal dat bij dat zelfonderzoek behulpzaam en inspirerend kan zijn. Liefde voor de waarheid is de leidraad. InZicht is gericht op het doorzien van beperkingen en bevrijding door zelfkennis. Dat betekent het onderscheid ontdekken tussen de begrenzende factoren en het onbegrensde. De waarheid die daaruit volgt, tekent zich af als onpersoonlijk, onvoorwaardelijk en tijdloos. InZicht is niet gebonden aan een bepaalde traditie en geeft ruimte aan verschillende zienswijzen om de lezer te prikkelen tot de ontdekking van de non duale essentie.

 

 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd00:00 uur
Toegang € 39,90 incl. koffie, thee en drankje.
Kaartverkoop , meinhard van de reep 06 493 857 34
inzicht.org/inzicht-event-2019/