Skip to navigation | Ga naar menu

expositie - Jan Allis

2 maart - 27 maart 2020

Elke werkdag is de Amstelkerk te bezoeken om de kerk te bezichtigen en een expositie te bezoeken. In maart zijn foto's van Jan Allis te zien. Open: maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur. 

Jan Allis (1945) studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie. Daarna werkte hij 38 jaar in de psychiatrie, voornamelijk als creatief therapeut. Het schilderen en fotograferen stonden toen op een laag pitje, maar na zijn pensionering is hij er weer voluit tegenaan gegaan.

Jan houdt van Amsterdam. Als geboren Amsterdammer zag hij de stad in de loop der jaren steeds drukker worden, door onder andere de grote toeristroom die op gang was gekomen. In 2015 besloot hij de schoonheid van de binnenstad vast te gaan leggen door foto’s te maken in het vroege ochtendlicht, net even voor zonsopgang.  Op deze foto’s is dan ook geen toerist te zien.

Naast de meer klassieke foto’s van de oude stad en de Amstel maakte hij foto’s van het IJ en het  Oosterdok onder bijzondere luchten.

Tijdens het fotograferen ontdekte Jan de  grote groep onzichtbare mensen die de stad in alle vroegte schoonhouden en klaarmaken voor de dag, bijvoorbeeld in de metro. Ook deze heeft hij geprobeerd vast te leggen.

Sommige foto’s laten zijn aandacht voor sprekende details zien, een bushokje, iepenblaadjes in de gracht, stillevens. In andere slaagt hij erin om een schilderkunstig element aan het beeld toe te voegen, geïnspireerd door o.a. Ruysdaal, Breitner en Hopper .

Een deel van zijn foto’s is eerder  in kleinere tentoonstellingen te zien geweest. 

De expositie in de Amstelkerk betreft een samenvatting van vijf jaar, aangevuld met recent werk.

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd09:00 uur
Toegang gratis (even aanbellen graag)