Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Ketevan Roinishvili - cd-presentatie 'Nana'

11 oktober 2019

Cd-presentatie in de Amstelkerk.

Volksmuziek
Ketevan Roinishvili is een Georgische celliste, geboren en getogen in Tbilisi, en woonachtig in Nederland. Sinds de eerste stappen in haar muzikale ontwikkeling is sprake van een veelbeduidende invloed van volksmuziek. “Volksmuziek staat aan de basis van alle muziek en raakt mij door de puurheid en omdat het ongekunsteld is. Dit is ook hoe ik mijzelf als musicus zie en hoe ik mijn kunst wil beoefenen. Ik kan alleen muziek spelen vanuit mijn muzikale intuïtie en ik volg hierin altijd de natuurlijk flow van de muziek.”

Volksmuziek is in staat mensen direct te raken vanwege een ongefilterde, directe emotionele kracht. Ook is het muziek die mensen van oorsprong nader tot elkaar brengt, wat voor Ketevan als Georgische vanuit een cultuur waarbij sociale verbanden cruciaal zijn, een extra belang symboliseert bij het ten gehore brengen van deze muziek.

Wat komt er op de CD te staan
Op de CD Nana komt muziek van Béla Bartok, György Ligeti, Fazil Say, Florian Magnus Maier, Revaz Lagidze en Sulkhan Tsintsadze.
Naast de unieke combinatie van de gekozen werken, is de Georgische volksmuziek voor Ketevan persoonlijk belangrijk om uit te dragen. Daarnaast ervaart zij een sterke binding met de muziek uit Hongarije en Turkije.

In de werken in dit programma hebben de componisten volksmuziek gebruikt als basis voor hun werken, ieder op een geheel eigen wijze. Een heel directe benadering met slechts harmoniseren van de melodieën is bijvoorbeeld herkenbaar in Bartok en Tsintsadze. De eigen stijl van de componist is meer te horen in de werken zoals van Say, Maier en Ligeti.

Samenwerking
Voor dit project werkt Ketevan samen met de Georgische ambassade in Nederland. Zij bieden ook steun bij het tot stand brengen van de CD. Ketevan is trots op haar eigen muzikale opvoeding: “Ik wil heel graag deze productie gebruiken om als Georgische de Nederlanders te laten proeven van onze prachtige muzikale cultuur.”

Op de CD speelt Ketevan samen met gerenommeerd pianist Daniel Kool met wie zij reeds vele jaren samenwerkt. Daarnaast werkt Ketevan samen met de sopraan Nora Fischer. Ook heeft de componist Florian Magnus Maier speciaal een stuk gecomponeerd voor de CD. De CD wordt opgenomen en geproduceerd door Frerik de Jong van 7 Mountain Records.

Foto: Claire Huydts

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:00 uur
Toegang gratis, maar wel graag reserveren via onderstaand mailadres
Kaartverkoop reserveren via m
Website ketevanroinishvili.com/