Skip to navigation | Ga naar menu

lezing - Lezing Amsterdamse tuinhuizen aan de Singelgracht

5 juni 2019

Vanaf maandag 6 mei 2019 is er in de Amstelkerk een fototentoonstelling gewijd aan een van de meest onbekende aspecten van deze werelderfgoedstad, namelijk de tuinhuizen binnen de Singelgracht. Naar aanleiding van deze tentoonstelling zal samensteller en historicus Hans Tulleners een lezing geven. 

Er bestaat over dit onderwerp niet veel literatuur of documentatie. Hans Tulleners heeft in het verleden veel onderzoek naar tuinhuizen gedaan en daarvan is gebruik gemaakt bij de selectie en voor de teksten bij deze tentoonstelling. 

Mogelijk werden deze huisjes in het groen gebouwd met een bepaalde functie: als het weer het toeliet konden de bewoners van het grachtenhuis en hun gasten zich hier aangenaam verpozen, om te ‘chillen’ zeggen jongeren tegenwoordig. De belangrijkste reden om zo’n tuinhuis te bouwen was echter een louter esthetische. De gebruikers van het hoofdhuis waren met gasten vaak in de zaal op de eerste verdieping in het achterhuis en hadden vanuit die zaal het mooiste zicht op hun keurtuin en het tuinhuis, een architectonisch decor van hun kavel. Duitsers noemen dit ‘Aussichtarchitectur’, gebouwd om het uitzicht te veraangenamen.

Het tuinhuis beleefde zijn grote bloei in de achttiende eeuw. Het groeide in deze periode uit tot een architectonisch kleinood, meestal fraai versierd en verlevendigd door sculptuur.

Er zijn op dit moment welgeteld meer dan 300 tuinhuizen binnen de Singelgracht, van historisch tot modern. Een aantal van de belangrijkste tuinhuizen is bewaard gebleven op hun oorspronkelijke plaats of overgebracht naar andere tuinen binnen en buiten Amsterdam.

Jaarlijks trekken de Open Tuinendagen – dit jaar in het weekend van 14, 15, 16 juni - veel bezoekers naar de grachtengordel. Niet bij alle opengestelde tuinen zijn tuinhuizen te zien. Deze tentoonstelling en de lezing is ervoor om dat gemis deels goed te maken door in beeld en tekst 40 tuinhuizen – van historisch tot modern - onder de aandacht te brengen. 

Vrienden van Stadsherstel krijgen € 2,50 korting. De korting krijgt u gelijk als u Vrienden (www.stadsherstel.nl/vriend) wordt.

De expositie is tijdens kantooruren gratis te bezoeken van 6 mei tot en met 14 juni. Kaarten voor de lezing kunnen op de avond zelf worden gekocht of via de eventbrite link hier helemaal onderaan.
​Hans Tulleners zal elke vrijdag tussen 10-17 uur aanwezig zijn voor vragen. 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:00 uur
Toegang Regulier € 7,50 | Vrienden van Stadsherstel € 5,- (incl koffie of thee, excl. servicekosten)
Kaartverkoop aan de deur
amsterdamse-tuinhuizen-amstelkerk.eventbrite.nl