Skip to navigation | Ga naar menu

lezing - Modernistische architectuur in Paramaribo

Suriname lezing 3

18 juli 2018

In de Amstelkerk zijn onze Suriname maanden gestart. Tot en met 26 augustus kunt u gratis genieten van de multimediale art show Benedictio II: Prasi-oso, historisch monument. Tevens organiseren we tijdens deze expositie vier Suriname lezingen. De derde lezing is op 18 juli en wordt gegeven door ir. A.A. (Aad) Lambert over de eerste modernistische gebouwen in het stadscentrum van Paramaribo. 

De Nederlandse Architect Peter Nagel introduceert het modernisme in Suriname. Hij ontwerpt in de jaren '50 de eerste modernistische gebouwen voor het stadscentrum van Paramaribo. In de periode 1951-1969 ontwerpt Nagel meer dan vijftig(!) gebouwen in deze stijl, in en buiten Paramaribo.

Rond het Kerkplein, een centraal punt van de stad, is Nagels modernisme nadrukkelijk aanwezig. Hier staan vijf belangrijke gebouwen van de architect zoals de Surinaamsche Bank en het hoofdpostkantoor. Hij ontwerpt ook Buitensociëteit Het Park (nu De Nationale Assemblee, DNA), scholen, kerken, ziekenhuizen en woonhuizen. De bouwwerken zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, dat in nog geen twintig jaar is ontstaan.

Frist Strik schreef samen met Aad Lambert de gids over architect Nagel. Aad geeft de lezing.

ir. A. A. (Aad) Lambert (1947) studeerde aan de faculteit Bouwkunde (architectuur) van de Technische Universiteit Delft. Aad Lambert is architect in Amsterdam.

Links naar de andere Suriname-lezingen:
LEZING 1: Stadsherstellen in Suriname
LEZING 2: Nadenken over slavernijverleden van Amsterdam
LEZING 4: Zinkplaat en planken

Eventbrite - Surinaamse lezingen in de Amstelkerk: Modernistische architectuur in Paramaribo

 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:00 uur
Toegang € 5,- voor Vrienden en € 7,50 voor niet Vrienden
Kaartverkoop , aan de deur, graag aanmelden via / 020-5200075