Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Old roots & new routes: Monir Goran Trio & Baban Kirkuki

Vluchtverhaal tussen Eufraat & Amstel

2 september 2017

Nieuwe serie van Dutch Delta Sounds i.s.m. Stadsherstel. Voor deze concertserie getiteld 'Old roots & new routes' is een selectie gemaakt uit hoogwaardige semi-akoustische muziekgezelschappen die alle gevestigd zijn in Nederland. Ze presenteren een amalgaam aan muzikale invloeden uit Oost-Europa, de Mediterranée, het Midden- en het Verre Oosten. Ieder concert wordt voorzien van een inleiding en na afloop is er gelegenheid om na te praten met de musici. Deze eerste editie: Monir Goran Trio & Baban Kirkuki - Vluchtverhaal tussen Eufraat & Amstel.

Monir Goran & Baban Kirkuki 

Over ‘beschaving’ gesproken. Tussen Eufraat en Tigris lag ooit Mesopotamië, vandaag Irak geheten, bakermat van onze Westerse cultuur en literatuur (het Gilgamesj-epos). Oud-speler Monir Goran (Kirkuk, 1975) en dichter Baban Kirkuki (Kirkuk, 1974) werden vervolgd omdat ze weigerden met het regime in Bagdad samen te werken. Na een twee jaar durende vlucht ontmoetten beiden elkaar in 1999 in Nederland. Met indringende muziek en evocatieve gedichten vertellen ze via de voorstelling Vluchtverhaal over hun reis vol ontberingen. 

Monir Goran Trio 

Na de pauze gaan we verder met het Monir Goran Trio. De muzikale band tussen Oost & West gaat dieper dan doorgaans wordt vermoed. Monir Goran en pianist Ako Taher illustreren hoezeer het werk van de Franse componist Eric Satie verwant is met de melodieën van hun geboortegrond. Eeuwenoude roots volgen een nieuwe route, vinden een nieuwe bedding tussen Eufraat, Amstel èn de Seine. 

Monir Goran (Koerdistan/Irak/NL) – oud
Baban Kirkuki Kom (Koerdistan/Irak/NL) - teksten
Ako Taher (Irak/NL) - piano
Hanka Clout (NL) - klarinet 
Inleiding: Stan Rijven (muziekjournalist)

Andere data uit de serie

21 oktober 2017: Shishani & the Namibian Tales

4 november 2017: Mehmet Polat Trio / Tiltan

 

 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:30 uur
Toegang € 17,50
Website www.dutchdeltasounds.nl/