Skip to navigation | Ga naar menu
Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

expositie - Benedictio III: Prasi-oso, de magie van authentieke parels

19 juni - 29 juli 2019

De 17-eeuwse houten Amstelkerk, gelegen op één van de mooiste pleinen van Amsterdam, vormt tijdens Stadsherstels Surinaamse maanden wederom het decor van de multimediale kunstexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels van Natasha Knoppel Art Galleries in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam. In deze nieuwe Benedictio III editie staan de houten huizen van Suriname nog steeds centraal.

Deze houten huizen dateren uit de achttiende en negentiende eeuw en staan sinds 2002 op de Unesco Werelderfgoedlijst, maar dreigen te verdwijnen. De Benedictio III zal in het kader van de Surinaamse maanden verrassen met de magie van authentieke parels....gerijpte inspiraties van de hand van een selecte groep Surinaamse kunstenaars als Egbert Lieveld, George Struikelblok, Erwin de Vries, Franklin Delano Pengel, Ray Daal, Leo Wong Loi Sing, Jules Chin A Foeng, Armand Baag, Stuart Robles de Medina, Rudi Getrouw, Cliff San A Jong en George Ramjiawansingh.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft kunstenaar Ruben Cabenda, winnaar van de Rietveld Fine Arts Prize 2014, de exclusieve video-animatie “nieuwe herinneringen aan oude huizen” gecreëerd. De kier naar een veelzijdige cultuur wordt verder open gezet door ambachtelijk houtsnijwerk van edel cederhout uit het diepe binnenland van Suriname. In samenwerking met het Surinaams Koto Museum worden traditionele koto (klederdracht) gepresenteerd.

Van 19 juni – 29 juli is de verkoopexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels tijdens kantooruren, van 9:00-17:00 uur, te bezoeken. Een deel van de opbrengst van de expositie komt ten goede aan de restauratie van het vijfde Stadsherstel Suriname pand. De kunstexpositie is gecureerd door Natasha Knoppel Art Galleries, curator Natasha Knoppel is elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 12:00 uur - 17:00 uur aanwezig om u te voorzien van meer informatie over de kunstwerken.

Natasha Knoppel Art Galleries cureert en organiseert thematisch gecentreerde multimediale kunsttentoonstellingen - de Benedictio’s - op ( internationale) locaties met de focus op met name duurzaamheid en erfgoed, waarvan een deel van de opbrengst bestemd is voor het goede doel richting het thema van de tentoonstelling. Zie: www.natashaknoppelart.com

 

​Lezingen

Met onze jarenlange ervaring adviseert Stadsherstel Amsterdam de collega's van Stadsherstel Suriname met betrekking tot restauratie, herbestemming en duurzaam beheren. Om hun te ondersteunen bij het redden van monumentaal erfgoed in Suriname, organiseren wij tijdens de Surinaamse maanden in de Amstelkerk drie lezingen. Tijdens de lezingen is de expositie ook te zien. 
De volgende lezingen kunt u op de woensdagavond bijwonen:

Woensdag 12 juni Cynthia McLeod – Elisabeth Samson, De Vrije Negerin
​De kunstexpositie is pas vanaf 19 juni, maar op deze avond zijn twee prachtige werken al te bewonderen.

Woensdag 3 juli Paul Morel – Surinaamse huizen redden

Woensdag 10 juli Julie-Marthe Cohen – De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis

Kosten per lezing, inclusief een kopje koffie of thee: 7,50 euro en 5 euro voor Vrienden. De korting krijgt u gelijk als u Vriend wordt. Dat kan HIER. Bovendien ontvangt u het boekje ‘Stadsherstellen aan gedeeld erfgoed in Amsterdam en Suriname’. Op de woensdagavond zijn de deuren vanaf 19:30 uur geopend, de lezing start om 20:00 uur.

 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd09:00 uur
Toegang vrije toegang