Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Première Sacred Songs – Women’s Voices

met Monica Akihary, Miriam Abouseif, Noam Vazana, Psallentes Trio, Karima el Fillali, Amsterdams Andalusisch Orkest

28 september 2018

Vrouwen spelen de hoofdrol in Sacred Songs – Women’s Voices. Centraal staat repertoire van vrouwen die vanwege hun poëzie, muziek en wijsheid een onuitputtelijke inspiratiebron zijn. Optredende zangeressen zijn Noam Vazana, Miriam Abouseif, Psallentes Trio en Karima el Fillali die begeleid wordt door muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Met stemkunstenares Monica Akihary creëren zij een totaalpresentatie met sefardische songs, koptische gezangen en de mystiek van Hildegard von Bingen en soefidichteres Rabia al-Basra.

Sacred Songs

Sacred Songs brengt muziek uit verschillende spirituele stromingen en zangtradities samen in één concertuitvoering. Eerdere edities van de vocale productie in Rotterdam en Den Haag kregen alom lovende reacties.

Women’s Voices
In de geschiedenis van religies en muziektradities hebben vrouwen vaak een baanbrekende rol gespeeld, die niet altijd als zodanig erkend is. Women’s Voices zet de schijnwerpers op  toonaangevende werken van deze vrouwen. Zo komt repertoire van vrouwelijke mystici uit de islam en het christendom aan bod: Karima el Fillali zingt soefigedichten van o.a. Rabia al-Basra (8e eeuw) en Psallentes Trio liederen van Hildegard von Bingen (12e eeuw). Miriam Abouseif zingt koptische Marialiederen en Noam Vazana sefardische songs die eeuwenlang van moeder op dochter overgeleverd zijn.

Artistiek leider Monica Akihary
Monica Akihary is een in Amsterdam woonachtige zangeres, die samen met gitarist Niels Brouwer duo Boi Akih vormt. Haar brede muzikale basis – van oosterse tot westerse genres - komt haar uitstekend van pas als artistiek leider van Sacred Songs. Met een feilloze muzikale intuïtie weet ze de verscheidenheid aan stemmen, genres en klankkleuren samen te smeden tot één presentatie.

Culture Connection

Sacred Songs – Women’s Voices is een productie van Culture Connection in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam, New Connective, UvA, Koptische kerk e.a.

Met dank aan: Prins Bernhard Cultuur Fonds, Kerk en Wereld, Amsterdams Fonds voor de Kunsten.

19.00 uur: inleidingen door theoloog Heleen Ransijn over Hildegard von Bingen en door Anne van Oostrum (UvA) over koptische- en soefiliederen
20.30 uur: aanvang concert

Informatie

Plaats De Duif
Tijd19:00 uur
Toegang € 17, - (€ 15,- met early bird korting tot 1 juli)
Kaartverkoop aan de deur
sacredsongs.stager.nl/web/tickets/227674
Website culture-connection.org
Categorie: Cultuuragenda, De Duif