Skip to navigation | Ga naar menu

divers - Reading Gilgamesh

18 maart 2018

Het oudste gedicht nog springlevend na 5000 jaar!

We gaan de lente tegemoet met een bijzonder evenement van Duizendenéén Film&Poëzie: Reading Gilgamesh in Amsterdam.

Stichting Granate viert op zondag 18 maart de Wereldpoëziedag. De 25e editie van Duizendenéén Film&Poëzie sluit de Boekenweek af met het voordragen van het oudste gedicht ter wereld: het Gilgamesh-epos.

Het Gilgamesh-epos is bijna 5000 jaar oud en volgens velen het oudste gedicht. Dit epos is van grote invloed geweest op de literatuur in het Midden-Oosten en heeft veel dichters en andere kunstenaars geïnspireerd. De thema’s van dit klassieke heldendicht zijn universeel en van alle tijden: onvoorwaardelijke vriendschap, angst voor de dood en de zoektocht naar onsterfelijkheid. Mede daardoor is dit meesterwerk na 5000 jaar nog steeds springlevend.

Het Gilgamesh-epos bestaat uit 12 hoofdstukken. Twaalf teams, ieder bestaande uit een dichter/schrijver en een gastkunstenaar (naar de keuze van de dichters/schrijvers) zullen op zondag 18 maart ieder op eigen wijze één hoofdstuk vertolken. Alle soorten van kunst – Dans, muziek, zang, theater, film, fotografie en mime- passeren de revue. Tevens zullen de dichters een paar regels uit het epos in een andere taal voordragen.

Op 18 maart 2018 klinkt Gilgamesh in Nederlands, Zweeds, Zuid-Afrikaans, Dari, Jiddisch, Portugees, Kroatisch, IJslands, Limburgs dialect, Indonesisch, Nieuwgrieks en Perzisch. De voordrachten zullen als een welluidend geheel weerklinken.

Inloop vanaf 14.30

Informatie

Plaats Vondelkerk
Tijd15:00 uur
Toegang
Kaartverkoop meer informatie volgt zsm