Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Strijkorkest MET-orkest

10 maart 2019

Een vrolijke avond met mooie en verrassende muziek!

Het jonge strijkorkest MET-orkest – zonder dirigent, met orkest – speelt staand en maakt er een waar muziekfeest van. Samen met Marije Franken speelt het MET-orkest het sprankelende en verrassende eerste concert voor fluit en strijkorkest van Weinberg. Marije Franken is een Nederlands fluitiste en heeft gestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze staat bekend om haar uitmuntende kwaliteit van spelen, mooie sferen en veelheid aan klank en kleuren. De Poolse componist Weinberg, goede vriend van de Russische componist Shostakovich, werd voornamelijk bekend om zijn prachtige stukken voor fluit. Naast enorm virtuoze passages klinkt regelmatig de zo kenmerkende Russische melancholie goed door in dit eerste concert, dat Weinberg schreef in 1961 na een tijd van gevangenschap.

We blijven in Russische sferen met Stravinsky's Apollon Musagète. Dit  prachtige stuk, waar de ene lyrische melodie de andere probeert te overtroeven, is een uitbeelding van Apollo, leider van de muzen, en dansen ter ere van drie van de muzen. De dansen komen onder meer tot uitdrukking in enkele mooie en licht jazzy vioolsolo's.

In 2015 schreef de Nederlandse componist Nick Hurkmans "De schepping", het eerste deel van een groter werk getiteld "Anno nu". Dit stemmige, sferische stuk beeldt de scheppingsdagen uit: na een stormachtige start hoort u de scheiding van duisternis en licht, de ontwikkeling van de hemellichamen, de aarde, planten, bomen, dieren. Dan ontstaat de mens met een groots, majestueus akkoord. Op de zevende dag, de rustdag, volgt reflectie. Naast echo’s van de vorige dagen horen we twijfel. Is de mens wel het hoogtepunt?

Hurkmans schreef het stuk om een kritisch geluid te laten horen aan onze -in zijn ogen- vaak egocentrische samenleving en hoopt met het stuk juist verbondenheid te stimuleren bij de musici en het publiek.

MET
Marije Franken, dwarsfluit
Lieke Arts en het MET-orkest

PROGRAMMA, o.a.
Mieczysław Weinberg: Concert nr.1 voor fluit en strijkorkest
Igor Stravinsky: Apollon Musagète
Nick Hurkmans: De schepping - Anno nu

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd15:15 uur
Toegang volgt z.s.m.
Kaartverkoop aan de deur
metorkest.nl/
Website metorkest.nl/