Skip to navigation | Ga naar menu
Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

lezing - Suriname lezing 1: Cynthia McLeod – Elisabeth Samson, De Vrije Negerin

12 juni 2019

In de Amstelkerk is in juni en juli, tijdens de Surinaamse maanden, de kunstexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels te zien. Om Stadsherstel Suriname te ondersteunen bij het redden van monumentaal erfgoed in Suriname, organiseren wij naast de expositie in de Amstelkerk ook drie lezingen.

Woensdag 12 juni Cynthia McLeod – Elisabeth Samson, De Vrije Negerin

Cynthia McLeod is auteur van bestseller ‘Hoe duur was de suiker?’ en de historische roman ‘De vrije negerin Elisabeth. Gevangene van kleur’, gebaseerd op een uitvoerige en intensieve archievenonderzoek door McLeod. Daarnaast is Cynthia McLeod lid Raad van Advies van Stadsherstel Suriname.

Elisabeth Samson was dochter van een vrijgekochte slavin die samenleefde met een planter. Zij groeide uit tot één van de rijkste mensen uit de kolonie, was eigenaresse van een aantal plantages en bezat slaven. Het koloniale Suriname stond op zijn kop toen Elisabeth in 1764 aankondigde met een blanke man te willen trouwen. Hoe heeft Elisabeth zich kunnen handhaven in die tegenstrijdige Surinaamse koloniale maatschappij en hoe heeft zij zaken kunnen doen ondanks haar kleur?  

De lezing start om 20:00 uur en duurt ongeveer 75 minuten. Kosten per lezing, inclusief een kopje koffie of thee: 7,50 euro en 5 euro voor Vrienden. De korting krijgt u gelijk als u Vriend wordt. Dat kan HIER. Bovendien ontvangt u het boekje ‘Stadsherstellen aan gedeeld erfgoed in Amsterdam en Suriname’
Deuren zijn vanaf 19:30 uur geopend en deze avond kunt u alvast twee prachtige werken bewonderen. Vanaf 19 juni is de gehele verkoopexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels, samengesteld door Natasha Knoppel Art Galleries, tijdens kantooruren in de Amstelkerk te bekijken. Een deel van de opbrengst van deze expositie is bestemd ter donatie voor de restauratie van een historisch pand in Suriname. Natasha Knoppel is bij de lezingen én elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 12:00 uur - 17:00 uur aanwezig om u te voorzien van meer informatie over de kunstwerken.

Overige lezingen:

Woensdag 3 juli
Surinaamse huizen redden door projectleider Paul Morel

Woensdag 10 juli
De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis door conservator cultuurgeschiedenis Joods Historisch Museum Julie-Marthe Cohen
 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:00 uur
Toegang € 7,50 | € 5,- voor Vrienden (incl., koffie of thee)
Kaartverkoop
surinamelezing1.eventbrite.nl