Skip to navigation | Ga naar menu
Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

lezing - Suriname lezing 2: Paul Morel – Surinaamse huizen redden

3 juli 2019

In de Amstelkerk is in juni en juli, tijdens de Surinaamse maanden, de kunstexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels te zien. Om Stadsherstel Suriname te ondersteunen bij het redden van monumentaal erfgoed in Suriname, organiseren wij naast de expositie in de Amstelkerk ook drie lezingen.

Woensdag 3 juli Paul Morel – Surinaamse huizen redden

Projectleider en buitenlanddeskundige Paul Morel van Stadsherstel Amsterdam, zet zich al vele jaren in voor het opzetten van stadsherstelorganisaties naar het model van Stadsherstel Amsterdam in het buitenland. Uiteindelijk is in 2011 Stadsherstel Suriname N.V. opgericht. Met haar jarenlange ervaring adviseert Stadsherstel Amsterdam haar collega-organisatie hoe de pareltjes in Suriname te redden.

Over afgeronde en nog op te starten restauratieprojecten en de stand van zaken momenteel. In veel gevallen laat de zwakke economische situatie in Suriname het helaas niet toe dat eigenaren geld besteden aan herstel van de karakteristieke houten kleine huisjes in de oude binnenstad. De panden verkrotten steeds meer, het is bijna de situatie zoals Amsterdam kende 63 jaar geleden. Stadsherstel Suriname koopt de huisjes, restaureert en wil het op een duurzame wijze exploiteren. 

De lezing start om 20:00 uur en duurt ongeveer 75 minuten, kosten per lezing inclusief een kopje koffie of thee: 7,50 euro en 5 euro voor Vrienden. De korting krijgt u gelijk als u Vriend wordt. Dat kan HIER. Bovendien ontvangt u het boekje ‘Stadsherstellen aan gedeeld erfgoed in Amsterdam en Suriname’. Deuren zijn vanaf 19:30 uur geopend en u kunt de expositie bekijken. De verkoopexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels ​is samengesteld door Natasha Knoppel Art Galleries. Een deel van de opbrengst van deze expositie is bestemd ter donatie voor de restauratie van een historisch pand in Suriname. Natasha Knoppel is bij de lezingen én elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 12:00 uur - 17:00 uur aanwezig om u te voorzien van meer informatie over de kunstwerken.

De overige lezingen zijn:
Woensdag 12 juni 
Elizabeth Samson, De Vrije Negerin door auteur Cynthia McLeod

Woensdag 10 juli
De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis door conservator cultuurgeschiedenis Joods Historisch Museum Julie-Marthe Cohen

 

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:00 uur
Toegang € 7,50 | € 5,- voor Vrienden (incl., koffie of thee)
Kaartverkoop
surinamelezing2.eventbrite.nl