Skip to navigation | Ga naar menu
Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

Avondschemering in Coronie (1946), Egbert Lieveld. Mixed media, 1985, BX H : 97 cm x 64 cm

lezing - Suriname lezing 3: Julie-Marthe Cohen – De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis

10 juli 2019

In de Amstelkerk is in juni en juli, tijdens de Surinaamse maanden, de kunstexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels te zien. Om Stadsherstel Suriname te ondersteunen bij het redden van monumentaal erfgoed in Suriname, organiseren wij naast de expositie in de Amstelkerk ook drie lezingen.


Woensdag 10 juli Julie-Marthe Cohen – De joden van Suriname: een gekleurde geschiedenis.

Julie-Marthe Cohen is conservator cultuurgeschiedenis in het Joods Historisch Museum, samensteller van tentoonstelling ‘Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao’ en redacteur van de begeleidende rijk geïllustreerde publicatie 'Joden in de Cariben' (Walburg Pers, 2015).

In 2015 presenteerde het Joods Historisch Museum ‘Joden in de Cariben. Vier eeuwen geschiedenis in Suriname en Curaçao’. Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van de joodse gemeenschappen die zich vanaf de zeventiende eeuw vanuit Amsterdam vestigden in de Nederlandse koloniën in de Nieuwe Wereld. In deze lezing zal conservator Julie-Marthe Cohen een beeld geven van de historische context van deze koloniale geschiedenis en antwoord geven op de vraag waarom vandaag de dag de joden van Curaçao nog steeds een witte elite zijn en die van Suriname deel uitmaken van een gekleurde middenklasse.

De lezing start om 20:00 uur en duurt ongeveer 75 minuten. Kosten per lezing, inclusief een kopje koffie of thee: 7,50 euro en 5 euro voor Vrienden. De korting krijgt u gelijk als u Vriend van Stadsherstel Amsterdam wordt. Dat kan HIER. Bovendien ontvangt u het boekje ‘Stadsherstellen aan gedeeld erfgoed in Amsterdam en Suriname’.
Deuren zijn vanaf 19:30 uur geopend en u kunt tevens de verkoopexpositie Benedictio III: prasi-oso, de magie van authentieke parels, samengesteld door Natasha Knoppel Art Galleries, bekijken. Een deel van de opbrengst van deze expositie is bestemd ter donatie voor de restauratie van het vijfde Stadsherstel Suriname pand. Natasha Knoppel is bij de lezingen én elke dinsdag, woensdag en vrijdag van 12:00 uur - 17:00 uur aanwezig om u te voorzien van meer informatie over de kunstwerken.

De overige lezingen zijn:
Woensdag 12 juni 
Elizabeth Samson, De Vrije Negerin door auteur Cynthia McLeod

Woensdag 3 juli
Surinaamse huizen redden door projectleider Paul Morel
 

Let op: online kaarten kopen kan alleen via Eventbrite - de prijs van een kaartje is respectievelijk voor Vrienden en niet Vrienden € 6,30 – € 8,91 (= incl. servicekosten Eventbrite). Op de avond van de lezing kunnen kaarten - mits het nog niet is uitverkocht - worden gekocht, cash of met pin. De kaarten kosten dan respectievelijk voor Vrienden en niet Vrienden € 5 - € 7,50. Wees verzekerd van een plaats en koop uw kaarten van tevoren online of reserveer via

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd20:00 uur
Toegang € 6,30 – € 8,91 (incl. servicekosten Eventbrite & kopje koffie/thee)
Kaartverkoop
surinamelezing3.eventbrite.nl