Skip to navigation | Ga naar menu

expositie - The Twilight Zone - Fotografie Ronald Besemer

26 november - 3 januari 2019

Foto-expositie van de bouw van de Noord/Zuidlijn in de Amstelkerk te Amsterdam van 26 november 2018 tot 3 januari 2019. Gratis te bezoeken maandag t/m vrijdag 09:00 - 17:00 uur. Fotograaf aanwezig op de donderdagmiddagen 6, 13 en 20 december.

In 2005 start de bouw van station De Pijp dat deel uitmaakt van de Noord/Zuidlijn, het nieuwe metrotraject in Amsterdam. Het station komt onder de Ferdinand Bolstraat te liggen, wordt 200m lang en 27m diep, gegoten in een omhulsel van 2m dik gewapend beton, waarvan 0,8m als extra gewicht om te voorkomen dat het gaat drijven. De zichtbare dikte maakt een massieve indruk. De Pijp bestaat uit een ondergrondse hal met daaronder twee verdiepingen met een spoor en een perron. Het station kan niet geschikt gemaakt worden voor sporen aan weerszijden van het perron, aangezien de straat smal is en er onder de huizen niet gebouwd mag worden.

Afdalend onder de winkelstraat kom je in een andere wereld, een van ruimtes, van betonnen en metalen constructies. De heldere bouwlampen geven niet alleen licht, maar creëren ook schaduwen. In maart 2010 daal ik voor de eerste keer af. Mannen brengen geconcentreerd en in stilte de stalen pennen aan voor de wapening van de 80 cm dikke voorzetwanden. Regen druppelt binnen. Je hoort de holle echo’s van de koerende duiven in de grotendeels lege ruimtes. Het is er schemerig, er hangt een aparte sfeer. Noodgedwongen is er veel ambachtelijk werk: de krappe opening naar de straat maakt het onmogelijk om ondergronds groot materieel in te zetten. Door die opening wordt enkele jaren lang container na container met uitgegraven grond naar boven getakeld. Het blijkt de komende acht jaar mijn fotografisch werkgebied. Al snel wordt mijn interesse ook gewekt door de mogelijkheid tot een abstracte uitwerking van de onderwerpen. Met name de diagonale vlakken (stempelbevestigingen) in combinatie met krachtige kleuren, ruwe structuren en diepe schaduwen geven het beeld veel dynamiek. Door het aanwezige vocht ontstaan verrassende motieven, uit beton en staal  onttrokken en door fotografische bewerking benadrukt.

Eind 2012 zijn de geboorde tunnels op het station aangesloten. In 2013 is de ruwbouw grotendeels gereed, de wanden zien er gladder uit. Geleidelijk worden de drie niveaus herkenbaarder. In 2015 zijn de tunnels en stations van sporen voorzien. Daarna worden de perrons en stempels afgewerkt, de roltrappen geplaatst. In februari 2018 is de infrastructuur gereed en beginnen de testritten van de metro’s. Op 22 juli is de Noord/Zuidlijn in gebruik genomen.

Besemer wil met dit retrospectief die andere wereld op een unieke en dynamische wijze weergeven, waar de kijker ook zijn of haar fantasie op los kan laten.

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd09:00 uur
Toegang gratis
Website www.ronald-besemer-photography.nl/