Skip to navigation | Ga naar menu

muziek - Vrienden van de Kamermuziek

Klaviervirtuoos Tomer Gewirtzman speelt Chopin, Rachmaninoff en Scriabin

26 januari 2020

“Formidable virtuosity and stylistic sensitivity” schreef de Washington Post over de Israëlische pianist Tomer Gewirtzman. Ondanks zijn jonge leeftijd van 29 jaar won deze pianovirtuoos talloze internationale prijzen en trad hij op met orkesten als het Mariinsky Orchestra en het Israel Philharmonic. Afgelopen jaar was hij meerdere malen te beluisteren in Carnegie Hall; op deze middag maakt hij zijn debuut in Nederland in de prachtige Amstelkerk. Met in de pauze hummus en halva!

J. Haydn: Sonate in G major nr. 40 
Chris Rogerson: ’Til it was Dark
F. Mendelssohn: Variations Serieuses
A. Scriabin: 3 Etudes op. 65
F. Chopin: selectie uit Noctures
S. Rachmaninoff: Variations on a theme by Chopin 

Ondanks zijn jonge leeftijd van 29 jaar won deze pianovirtuoos talloze internationale prijzen en trad hij op met orkesten als het Mariinsky Orchestra, Israel Philharmonic, Aspen Concert Orchestra in zalen als Carnegie Hall (VS), Lincoln Center (VS), Salle Cortot (Parijs) en festivals als het Kremlin Festival (Rusland), Aspen Music (VS) en Musica Mundi Chamber Music Festival (België). Tomer studeerde bij de bekende pianopedagoog Arie Vardi aan de Buchmann-Mehta School of Music in Tel-Aviv (Israël) en meesterpianist Sergei Babayan aan de prestigieuze Juilliard School. Vandaag maakt hij zijn debuut in Nederland met een zeer uitdagend programma dat hem nauw aan het hart ligt. Onder andere op het programma staan Rachmaninoff’s ‘Variations on a theme by Chopin’, dat maar zelden wordt gespeeld vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. Het werk is gebaseerd op Chopin’s Prelude in c mineur en bevat maar liefst 22 variaties waarin alle facetten van het pianospel aan bod komen. In de pauze wordt u getrakteerd op Israëlische hapjes zoals halva en toastjes met hummus. 

Artistiek leider Lestari Scholtes over Tomer Gewirtzman: ‘Ik leerde Tomer tien jaar geleden kennen tijdens de Tel Hai International Piano Masterclasses. Twee concerten van die cursus staan me nog heel erg bij: zijn uitvoering van Medtner’s 2e pianoconcert en het concert waarin hij alle Scriabin Etudes speelde. Ik was gefascineerd vanaf de eerste tot laatste noot. Dat hij nu ondanks drukke concertschema naar Nederland komt voor een concert bij Vrienden van de Kamermuziek vind ik een enorme eer. Ik kijk er heel erg naar uit dat het publiek van deze serie kan kennis maken met een van de meest bijzondere jonge pianisten van vandaag de dag’.

Informatie

Plaats Amstelkerk
Tijd16:00 uur
Toegang Normaal € 23,50 | t/m 30 jaar € 16,- | Vriend € 21,50
Kaartverkoop
www.vriendenvandekamermuziek.nl/