Skip to navigation | Ga naar menu

divers - Wandeling: Van krom hout tot ijzer

25 augustus 2019

Een unieke wandeling door maritiem Amsterdam met bezoek aan scheepswerf ‘t Kromhout.

Op welke scheepswerf liet Michiel de Ruyter zijn oorlogsschepen bouwen? Waarom zijn er geen houten schepen uit de VOC tijd bewaard gebleven? Hoe kunnen ijzeren schepen blijven drijven? En wat is het verschil tussen gietijzer en staal, en waarom is dat belangrijk bij het bouwen van bruggen? U ontdekt het tijdens een unieke wandeling door Maritiem Amsterdam.

Schepen van hout en mannen van staal. Bolle zeilen, ronkende motoren en de nostalgische geur van noeste arbeid en diesel. Tijdens deze wandeling wordt u teruggebracht naar plekken waar de tijd heeft stilgestaan.

De rondleiding start bij de ingang van het Marine-etablisement op het Kattenburgerplein. Wij lopen via het Marineterrein naar de Oosterkerk van architect Daniel Stalpaert. Wij vervolgen de route naar het Marker huisje. Het huisje is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis met een gunstige ligging aan het water en een scheepswerf. De klokgevel was gericht naar de Kleine Wittenburgerstraat,de tuitgevel naar de Wittenburgervaart.

Wij eindigen bij scheepswerf ‘t Kromhout, waar wij naar binnen gaan voor een drankje en uitleg over het gebruik van stoom en ijzer door een van de vrijwilligers die daar werken. Scheepswerf ‘t Kromhout aan de Hoogte Kadijk te Amsterdam, is bekend geworden door de legendarische Kromhoutmotoren, die hier vanaf 1901 werden geproduceerd. De Westkap en Oosthal, beide industriële rijksmonumenten, zijn aan het eind van de 19e eeuw gebouwd.

De rondleiding duurt ca. 2,5 uur. 
De kosten bedragen € 19,95  per persoon, inclusief toegang tot scheepswerf ‘t Kromhout en een drankje.
Er zijn slechts 4 zondagen waarop de rondleidingen plaatsvinden: 10 maart, 30 juni, 25 augustus en 27 oktober 2019
De rondleidingen starten om: 11.00 uur en 14.00 uur. Per wandeling kunnen maximaal 17 personen deelnemen. Minimumleeftijd 15 jaar. U kunt u vooraf aanmelden door een mail te sturen naar Gids Peter: , met vermelding van tijdstip van deelname. 

Informatie

Plaats Museum 't Kromhout
Tijd11:00 uur
Toegang € 19,95 incl. drankje
Kaartverkoop